Лукашенко запроваджує штрафи за біло-червоні кольори

15.01.2021 11:19   -

Невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав новий Кодекс про адміністративні правопорушення та Процесуально-виконавчий кодекс про адміністративні правопорушення, – повідомляє державне інформагентство БЕЛТА.

Нові КоАП і ПІКоАП спрямовані на лібералізацію адміністративної відповідальності та спрощення порядку притягнення юридичних і фізичних осіб до адміністративної відповідальності. 

«Вводяться такі заходи, як попередження, усне зауваження і профілактичні заходи щодо неповнолітніх. Відбувається градація адміністративних правопорушень на три категорії: адміністративні проступки, значні та грубі адміністративні правопорушення. Таким чином, вводиться порядок, за якого можливе звільнення від адміністративної відповідальності особи, яка вчинила адміністративний проступок. Їй буде оголошуватися попередження, яке вже не буде адміністративним стягненням», — зазначав раніше директор Національного центру законодавства та правових досліджень Вадим Іпатов.

З адміністративного кодексу виключаються 110 нині діючих норм. У 230 складах коригуються санкції в сторону їх зменшення.

Але, водночас наближений до пресслужби Лукашенка Telegram-канал «Пул Первого» повідомив, що у новому Кодексі запроваджено і штрафи за вивішування «забороненої символіки». Ідеться про опозиційний біло-червоний прапор. Для фізичних осіб штраф становитиме 580 білоруських рублів ($225), а для юридичних осіб — 1740 білоруських рублів ($677).

Таким чином, адміністративне законодавство білоруського режиму буде репресувати населення перш за все через штрафування за адміністративні правопорушення.

Очікується, що нові кодекси будуть введені в дію з 1 березня 2021 року.