Лукашенко з візитом у СІЗО, білоруси з Гідністю на марші, а “тітушки” разом з ОМОНом б’ють людей

12.10.2020 12:19   -

У Білорусі у неділю, 11 жовтня, відбулася вже традиційна акція протесту проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Силовики затримали майже 600 людей – більше було лише під час перших днів протестів у серпні, – повідомляє Euroradio.fm.

Зранку 11 жовтня у Мінськ стягнули військову техніку й силовиків, повідомлялось про закриття центральних станцій метро та відключення мобільного інтернету. Люди вивішували на балконах паролі до домашнього Wi-Fі.

Марш гідності 11 жовтня в Мінську почався і супроводжувався жорстокими затриманнями і застосуванням силовиками проти демонстрантів кийків, ружій (ними били в обличчя), світлошумових гранат і водометів. Правозахисний центр «Весна» повідомляє про затримання 586 людей на протестах 11 жовтня у Мінську, Гомелі, Бресті, Вітебську, Могильові, Гродно, декількох затриманих уже відпустили. Серед затриманих 40 журналістів, чотирьох уже відпустили.

Все це відбулося після того, як Олександр Лукашенко сходив в СІЗО КДБ нібито з пропозицією діалогу політв’язням на рахунок конституційної реформи. 

Лукашенко зустрівся у СІЗО із Бабариком та іншими білоруськими  політв'язнями – новини на УНН | 10 жовтня 2020, 19:22

Експерти вважають, що Лукашенко насправді намагався переконати Віктора Бабарику та інших опонентів режиму, які перебувають у в’язниці, закликати білорусів припинити протести в обмін на свободу і діалог. Але білоруси не повірили щирості Лукашенко і сприйняли візит як образу.

Фото: TUT.BY
Білоруські “тітушки”, як і українські – в кросівках, але в однакових чорних куртках, а не в Adidas

Нагадаємо, уже понад 2 місяці в країні не вщухають протести. Учасники акцій незгодні з офіційними результатами голосувань та закликають визнати президентом Білорусі опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську. Попри це, Олександр Лукашенко провів 23 вересня «тиху інавгурацію», фактично вступивши на посаду президента.

Низка країн Євросоюзу, а також Велика Британія, США, Канада не визнали легітимність Лукашенка, ввели санкції проти білоруської влади та закликали до нових виборів.

Україна також не визнала легітимності «таємної інавгурації» та на державному рівні припинила всі контакти з Білоруссю через політичну кризу в країні. Міністерство закордонних справ України також заявило, що офіційно не називатиме Лукашенка «президентом» Білорусі.

Водночас влада РФ підтримала санкції Білорусі проти ЄС та оголосила у розшук опозиціонерку Світлану Тіхановську. Попри це, білоруські протести не є антиросійськими. Сама Тіхановська припускала, що Путін може бути посередником під час перемовин.