Більші ризики ускладнень від COVID-19 мають ті, хто зазвичай не хворіє на застуду

12.10.2020 12:14   -

Результати нового дослідження свідчать про те, що попереднє зараження коронавірусами, які спричиняють «застуду», може зменшити ступінь тяжкості тяжких гострих респіраторних синдромів коронавірусом, – повідомляє scitechdaily.

Під керівництвом дослідників з Бостонського медичного центру та Медичної школи Бостонського університету, дослідження також демонструє, що імунітет, сформований від попередніх коронавірусних інфекцій, не заважає людям заразитися COVID-19. 

Пандемія COVID-19 призвела до мільйонів смертей у США та у всьому світі. Зростає кількість досліджень, які вивчають конкретні шляхи впливу вірусу на різні популяції, зокрема, чому деякі люди інфіковані, але перебіг зараження відбувається безсимптомно, а також вивчення чинників, які збільшують смертність людини в результаті зараження. 

Попри те, що ГРВІ-CoV-2 є відносно новим патогеном, існує безліч інших типів коронавірусів, які є ендемічними для людини і можуть спричинити “застуду” та пневмонію. 

У цьому дослідженні дослідники розглянули дані електронних медичних записів від осіб, які проходили тестування у період з 12 березня 2020 року по 12 червня 2020 року.

З урахуванням віку, статі, індексу маси тіла та діагнозу цукровий діабет, особи , які раніше перехворіли на подібні віруси, мали значно нижчі шанси потрапити у відділення інтенсивної терапії та нижчі шанси на необхідність проведення ШВЛ під час COVID. Ймовірність виживання також була значно вищою у госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 з попереднім позитивним результатом тесту на “простудний” коронавірус. Однак попередній позитивний результат тесту на коронавірус не завадив комусь заразитися знову.

“Наші результати показують, що люди, у яких є ознаки попередньої інфекції коронавірусом “із застудою”, мають менш виражені симптоми COVID-19″, – сказав Маніш Сагар, доктор медичних наук, лікар-інфекціоніст та науковий співробітник Бостонського медичного центру, доцент медицини та мікробіології в Медичній школі Бостонського університету та співавтор дослідження. Це демонструє той факт, що групи пацієнтів мали подібну ймовірність зараження, але різну ймовірність потрапити в реанімацію або померти.

“Люди регулярно інфікуються коронавірусами, які відрізняються від теперішнього, і ці результати дослідження можуть допомогти виявити пацієнтів з меншим і більшим ризиком розвитку ускладнень після зараження”, – сказав Джозеф Мізгерд, доктор філософії, професор медицини, мікробіології та біохімії в Медичній школі Бостонського університету, який є співавтором дослідження. “Ми сподіваємось, що це дослідження може стати плацдармом для виявлення типів імунної відповіді для не обов’язково запобігання інфекції, а для обмеження шкоди від COVID-19”, – підсумовується інформація про результати дослідження.