Лідери ЄС таки домовилися про нафтове ембарго

31.05.2022 10:23   -

Голова Європейської Ради Шарль Мішель повідомив, що лідери ЄС таки домовилися про нафтове ембарго. Тепер Євросоюз зможе заборонити ввезення близько 2/3 російської нафти, яку він закупляв.

Крім цього, у шостому пакеті санкцій будуть і інші заходи, зокрема відключення від SWIFT найбільшого московитського банку «Сбербанк» та персональні санкції проти відповідальних за воєнні злочини в Україні.

SWIFT — це міжнародна міжбанківська система передачі інформації та платежів, до якої підключено понад 11 тисяч найбільших організацій майже у всіх країнах світу, а московщина входить до трійки лідерів за кількістю транзакцій.

У ЄС майже місяць не могли домовитися про ембарго на російську нафту, яке є центральним елементом шостого пакета санкцій проти РФ. Не так багато хто очікував прориву й від позачергового саміту 30-31 травня. Утім, близько опівночі першого дня саміту лідерам країн Євросоюзу вдалося досягти компромісу.

Ембарго ЄС охопить 90 відсотків імпорту російської нафти.

“Європейська Рада погоджується, що шостий пакет санкцій проти Росії поширюватиметься на сиру нафту та нафтопродукти, які постачаються з Росії до держав-членів ЄС, з тимчасовим винятком для сирої нафти, яка постачається трубопроводом”, – йдеться у підсумковій заяві саміту ЄС, який формально називається Європейською Радою.

Це поки політична домовленість, на основі якої мають формально ухвалити шостий пакет санкцій щодо Росії за її війну проти України. Для цього у середу, 1 червня, зустрінуться постійні представники країн ЄС, повідомив президент Європейської Ради Шарль Мішель на нічній пресконференції.

“Тепер Рада ЄС має бути в змозі остаточно оформити заборону на майже 90 відсотків усього російського імпорту нафти до кінця цього року”, – додала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen).

Названі нею 90 відсотків відрізнялися від цифри у дві третини нафти з РФ, наведеної Мішелем, коли він оголошував про досягнення компромісу. Їм обом довелося вносити ясність. Дві третини російської нафти надходить до ЄС танкерами. Ембарго запровадять саме на неї. Решта “чорного золота” постачається нафтопроводом “Дружба”. Його північна гілка йде до Польщі та Німеччини. Але ці країни в односторонньому порядку зобов’язалися відмовитися від нафти з РФ. Разом з їхньою часткою ембарго покриє 90 відсотків.

У ЄС мають намір відмовитися від усієї російської нафти

Решта 10 чи 11 відсотків нафти йдуть південною гілкою “Дружби” до Угорщини, Словаччини та Чехії. Виняток зроблять саме для них. Утім, цей виняток буде не постійним. “Європейська Рада повернеться до питання тимчасового винятку для сирої нафти, яка постачається трубопроводом, якомога раніше”, – додається у комюніке саміту.

Коли саме лідери ЄС обговорять ембарго на всю московитську нафту? Для Угорщини, наприклад, потрібно збільшити потужність нафтопроводу Adria, який йде у цю країну з Хорватії.

“Час, потрібний на збільшення потужності, складає приблизно від 45 до 60 днів. Це резонні терміни. І це потребує певних інвестицій”, – зауважила фон дер Ляєн. Питання, чи повернуться до питання ембарго на саміті наприкінці червня, або пізніше, поки залишається відкритим.

Заборона на постачання танкерами російської нафти набуде чинності не одразу. Зазвичай санкції ЄС дають на згортання чинних контрактів три місяці. З ембарго на вугілля з РФ це чотири місяці. А щодо нафти очільниця Єврокомісії заявила, що це станеться до кінця року. Такий самий термін вона називала на початку травня. Тоді фон дер Ляєн пропонувала остаточно заборонити імпорт сирої нафти протягом шести, а нафтопродуктів – протягом восьми місяців. Такі самі терміни – шість і вісім місяців назвали й два джерела DW у структурах ЄС. Утім, вони не уточнили, відколи їх рахуватимуть. Це стане зрозуміло, коли юридичне рішення про санкції затвердять і оприлюднять.

Додатковий виняток передбачено для Чехії, щоб там не виник брак дизпалива. Їй дозволять імпортувати російські нафтопродукти ще протягом 18 місяців. Також неясно, чи рахуватимуть їх від дати запровадження ембарго, а чи від початку 2023 року.