Ляшко обіцяє електронні лікарняні вже з осені

09.06.2021 09:54   -

4 червня в Україні стартував перехід на електронні лікарняні, розповів Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Пілот триватиме до 31 серпня (наказ МОЗ №1066). За цей час мають протестувати систему, навчити лікарів працювати з реєстром тощо. З осені всі лікарняні мають бути електронними.

А вже 1 вересня в Україні усі медичні заклади повністю перейдуть на електронні лікарняні. А до цього часу працюватиме перехідна модель впровадження Е-лікарняних, – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко у своєму Facebook.

З червня по серпень 2021 року медичні заклади будуть формувати як медичні висновки про тимчасову непрацездатність, так і видавати паперові листки непрацездатності. Рішення про вид документу, який видається пацієнту для підтвердження його факту тимчасової непрацездатності прийматиме лікар, відповідно до вимог МОЗ.

Наказ про “Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки” вже підписано та пройшов експертизу Мінюсту. 

«Запроваджені зміни не можуть запрацювати відразу, для цього потрібен час, навчання та роз’яснення для медичних працівників та усіх, хто дотичний до цього процесу. Але хочу запевнити, що ми зі свого боку готові підтримувати та додатково пояснювати за потреби. Адже Міністерство йде до того, щоб зробити процес отримання лікарняного максимально зручним та прозорим», — написав Ляшко. 

Пацієнтам більше не доведеться бігати до лікарні за паперовим аркушем непрацездатності, нести його на роботу, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності, а роботодавці уникнуть паперової тяганини з Пенсійним фондом та Фондом соціального страхування у процесі оформлення своєму працівнику виплат за лікарняний.

За словами Ляшка, поки триватиме перехідний період, пацієнтам можуть видавати як електронні, так і паперові лікарняні.