Австралотитан – найбільший динозавр Австралії

09.06.2021 09:14   -

В Австралії науковці підтвердили відкриття нового виду динозаврів, чиї рештки є найбільшими серед знайдених на континенті. Встановлений вид назвали австралотитан(Australotitan Cooperensis), – повідомляє Reuters з посиланням на дослідження.

Вперше кістки австралотитана знайшли у 2007 році на фермі, якою володіли двоє дослідників динозаврів Робін та Стюарт Маккензі. Однак саме дослідження кісток тривало понад десятиліття, бо вони дуже крихкі та габаритні.

Giant dinosaur species found in Australia, among world's largest | History  News | Al Jazeera

На думку науковців, довжина тварини сягала 30 метрів, що співмірно з баскетбольним полем. Тож австралотитанів зарахували до списку 15 найбільших динозаврів у світі.

 “Ми знаємо, що це був динозавр, що харчується рослинами. Він мав дуже довгу шию і дуже довгий хвіст і мав вигляд типового брахіозавра. Але це було колосально. Це був титанозавр “, – сказав Скотт Хокнулл, палеонтолог з Квінслендського музею та співавтор дослідження.

«Коли у вас є кістка динозавра, яка важить 200 кілограмів (440 фунтів), ви не можете просто сісти в машину і відвезти їх в інші музеї для порівняння. Отже, ми скористались технологією 3D для сканування кісток, щоб я міг порівняти їх у різних музеях та різних колекціях», –  сказала Робін Макензі, директор Музею природознавства Ероманги, яка вперше помітила останки динозавра разом із чоловіком на своїй сімейній фермі на південному заході Квінсленда.

Giant dinosaur species found in Australia, among world's largest | History  News – Breaking News, World Latest News, India News, Today's News, India  Latest Stories

Команда дослідників назвала динозавра Купером, оскільки його знайшли неподалік річки Купер-Крік. Експерти довго намагалися класифікувати динозавра, але зрештою зрозуміли, що це зовсім новий вид, який раніше ще не був досліджений.

Ймовірно, австралотитани населяли Австралію приблизно 92-96 мільйонів років тому. Міністр мистецтв штату Ліенн Енох сказала, що це захопливе нове відкриття допомагає затвердити Квінсленд як «столицю динозаврів Австралії».

Dinosaur found in Australia turns out to be a new herbivorous species - the  Southern Titan - Athens News