Лелека, козацька чайка та дівчинка переселенка: ТОП патріотичних муралів у Дніпрі

14.03.2024 10:43   -

Великі та яскраві мурали вже не лише прикрашають міста, а й втілюють їхню культуру та історію. Кожен малюнок на стіні – це повідомлення, яке формує наші думки. Журналісти “Нашого міста” зібрали ТОП-5 патріотичних муралів Дніпра.

Українка у вишиванці з намистом, яка символізує осінь 

  • Адреса: вул. Старокозацька, 38. 

Цей патріотичний мурал у Дніпрі – символ міста, зображує українку в традиційному вбранні, прикрашену символічними соняшниками та калиною. Він зачаровує мешканців та гостей ще з 2018 року.

Лелека

  • Адреса: вулиця 20-річчя Перемоги, 4. 

Цей мурал, виконаний у жовто-блакитних кольорах, зображує лелеку, яка  плавно пролітає над житловим комплексом “Вежі” та високовольтними лініями.

Козацька чайка з гербом України 

  • Адреса: Мануйлівський проспект, 8. 

Мурал з козацькою чайкою та гербом на вітрилах, що символізує мужність та морські подвиги козаків. Він відтворює історичну подію – взяття козаками у 1606 році фортеці “Варни”, використовуючи військові кораблі “чайки”.

Маленька українка, яка тримає вінок із польових квітів на святі Івана Купала

  • Адреса: Донецьке шосе, вулиця Бєляєва, будинок №8.

Цей мурал ілюструє єдність українського народу та його зв’язок з природою через образ маленької дівчинки з вінком із польових квітів на святі Івана Купала, що відзначається як українське національне свято.

Дівчинка переселенка 

  • Адреса: вул. Андрія Фабра, 16, біля школи №22. 

Цей мурал присвячений переселенцям з Донбасу і зображує дівчинку-переселенку у покинутому будинку, над яким висить цитата від Крістіана Моргенштерна про значення дому.