Китай знову вражає – там зафіксована смерть людини від хантавірусної інфекції

25.03.2020 10:11   -
Автор:

Китайське інформагентство Global Times повідомило про летальний випадок жителя Китаю, причиною чого стала хантавірусна інфекція. Випадок стався у центральній китайській провінції Шеньсі у понеділок 23 березня.
Китайський робітник їхав в автобусі і відчув різке погіршення здоров’я – його госпіталізували, але попри намагання медиків, він помер. Решту 29 пасажирів автобуса помістили на карантин. Їхній тест на коронавірус був негативним, а результатів по хантавірусу поки що немає.
Китайський вірусолог Янг Женьчу з університету Уханя розказав, що зазвичай інфекція не передається від людини до людини (до цього вірус передавався лише від тварин), а співіснування в тілі коронавірусу і хантавірусу в одному організмі – неможливе, тому одночасне зараження обома інфекціями також малоймовірне.
«На відміну від COVID-19, хантавірус у більшості випадків не передається через дихальну систему. Але людські виділення та кров зараженого хворого можуть передавати вірус людині», – розказав науковець.
Картинки по запросу Wuhan University library - Изображение Wuhan University, Ухань ...
Хантавірус викликає у людини таку хворобу як геморагічна гарячка з нирковим синдромом. Вченим уперше вдалося виявити вірус у 1976 році. Хантавірус призводить до лихоманки, порушення травлення, функції нирок та внутрішніх кровотеч.
Світ уже стикався з епідеміями хантавірусу. Відома інша назва даного захворювання – «корейська геморагічна лихоманка»: в часи Корейської війни 1950-53 років біля 3000 вояків ООН відчули на собі дію даного захворювання, причина якого була встановлена через багато років.
Ще один спалах епідемії хантавірусу стався у США в 1993 році в штаті колорадо. Тоді загинуло 5 людей, а вчені виявили, що причиною смерті був новий, раніше не відомий різновид хантавірусу (мутація первинного збудника).
Sin Nombre hanta virus TEM PHIL 1136 lores.jpg
Втім, китайський вірусолог знов заспокоює: «Не потрібно турбуватися про хантавірус. Хентавірусній хворобі можна запобігти і контролювати її, для цього вже існують вакцини. Захворюваність у містах зазвичай дуже низька, оскільки захворювання в основному зустрічається в сільських місцевостях, де є щури і тварини», – пояснив Янг.
Що ж, будемо сподіватися, що вчений правий, адже людство саме зараз переживає спалах коронавірусу.
Автор – Дмитро Снітько