“Кримська платформа” збирає союзників України

28.07.2021 12:13   -

28 країн і міжнародних організацій підтвердили участь у саміті «Кримської платформи», який відбудеться 23 серпня в Києві, – повідомляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає Інтерфакс-Україна.

«Це буде безпрецедентний міжнародний захід в історії України. Ще ніколи стільки держав не збиралося в Україні для проведення подібного заходу на рівні президентів, премʼєр-міністрів, глав парламентів, членів урядів», — сказав Кулеба.

За його словами, цей результат дозволяє з упевненістю сказати, що Україні вдалося сформувати ядро міжнародної коаліції за звільнення Криму.

«Хоча ви не уявляєте, наскільки потужною і системною є протидія Росії. Вони працюють у кожній столиці, в кожній країні, відмовляючи держави брати участь у «Кримській платформі». Але ми ведемо свою роботу, ми маємо свою силу правди, силу дипломатії та вже змогли це ядро коаліції сформувати», — підкреслив глава МЗС.

Він додав, що Україна очікує участі в саміті «Кримської платформи» всіх провідних країн-партнерів в Європі і Північній Америці.

«Вже майже узгоджена Кримська декларація. Це підсумковий документ саміту, який зафіксує принципово важливі для України положення. Попутно я хочу подякувати нашим партнерам, які взяли активну участь в роботі над декларацією і підтримали ті принципові речі, які просувала і на яких наполягала Україна. Ми вже на фінішній прямій до успіху «Кримської платформи», — підкреслив Кулеба.

Міністр зазначив, що прогрес в питанні деокупації Криму слугуватиме важливим елементом ширшої політики міжнародної спільноти у розвʼязанні проблем заморожених конфліктів у Європі.

«Крим для Росії вже став валізою без ручки. «Кримська платформа» перетворить його на непіднімний тягар», — додав Кулеба.

«Кримська платформа» — це новий міжнародний консультативно-комунікаційний механізм, кінцевою метою якого є деокупація Криму та його повернення під контроль України.

Платформа працюватиме на кількох рівнях. Перший — найвищий політичний рівень, до якого долучаться глави іноземних держав. Другий — рівень глав МЗС і міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень експертів.

Раніше стало відомо, що США на саміті «Кримської платформи» представить міністр транспорту Піт Буттіджіч. При цьому Білий дім офіційно ще не оголошував, хто очолюватиме американську делегацію на саміті Кримської платформи. Раніше тимчасовий повірений у справах США в Україні, помічник державного секретаря Джордж Кент заявив, що делегацію від Сполучених Штатів Америки під час установчого саміту Кримської платформи в Києві 23 серпня представлятиме член уряду США.