Крим і Донбас: Леонід Кравчук розказав, про що можуть спитати на референдумі

01.02.2021 11:07   -

Перший президент України Леонід Кравчук розказав про ті питання, які можуть бути винесені на всеукраїнський референдум. На його думку, передусім треба спитати українців про їх позицію по окупованих Росією територіях – Криму та Донбасу. Про це Кравчук розказав в ефірі каналу “Україна 24”, повідомляє УП.

За словами Леоніда Кравчука, питання статусу Криму та Добндаму є найактуальнішим для України сьогодні, підкресливши, що стояти має питання саме статусу цих територій, а не способів їх повернення (дипломатія чи військова операція). Питанням засобів вирішення ситуації має займатися влада, натомість українці на референдумі мають визначитись, який статус мають окуповані територі.

Має бути на референдумі так сказано, що народ за те, щоб Україна була цільною, незалежною, з поверненням її територій. Ось головне питання референдуму, а не яким способом це робити. Спосіб має представити вже держава, влада, Верховна Рада. А народ має сказати: “Ні, цього не може бути, вся територія України є цільною і незалежною і вона має належати Україні“, – сказав Кравчук.

Тобто, Кравчук пропонує через референдум ствердити приналежність Криму та Донбасу Україні – саме референдум має показати агресору волю народу, який висловиться з приводу окупованих територій. Саме в такий спосіб, на думку Кравчука, є можливість підтвердити свої законні права на суверенні українські території і показати агресору, що Україна і її народ не погоджуються із окупацією і приєднанням частини території. Одночасно референдум має визначити статус цих територій, але лише на принципах суверенітету, територіальної цілісності України та норм міжнародного права.

Тому, можливо, нам потрібно буде винести для того, щоб люди сказали, як має бути організоване життя в тих регіонах, які сьогодні не контролюються Україною, але є українськими територіями. Я хочу висловити спільну позицію США, ОБСЄ, нового головуючого, міністра закордонних справ Швеції з питань України. Подивіться, як було сказано і має важливість для можливого ​​формулювання питання на референдум: пошук сталого політичного врегулювання в Україні має відбутися відповідно до принципів міжнародного права, зобов’язань ОБСЄ з повагою до повного суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим та місто Севастополь“, – наголосив Кравчук.

Нагадаємо, що 26 січня Верховна Рада ухвалила поданий президентом Зеленським закон “Про народовладдя через всеукраїнський референдум”. На всеукраїнські референдум пропонують виносити питання з чотирьох сфер:

  • зміни до І, ІІІ і XIII розділів Конституції (це розділи “Загальні засади”, “Вибори. Референдум” та “Внесення змін до Конституції”);
  • питання загальнодержавного значення;
  • зміни території України;
  • скасування законів чи їхніх окремих норм.