Країни ЄС, попри ембарго 2014 року, активно озброювали Московію для широкомасштабного вторгнення в Україну. Особливо відзначилися Франція, Німеччина та Італія

04.04.2022 10:46   -

Ще у 2014 році наклали ембарго на експорт зброї з Європи на Московію. Проте країна-агресор ще п’ять років продовжувала купувати зброю у ЄС принаймні до 2020 року, а Італія і впродовж 2021 року. Про це свідчать публічні дані, які проаналізували іноземні журналісти-дослідники Investigate Europe.

Усі дані, які дослідили, справді були у відкритому доступі. Законодавчі норми Євросоюзу заборонили продаж зброї цій тоталітарній країні після анексії Криму.

Проте країни, які експортували зброю до Московії, скористалися юридичною лазівкою. Це було потрібно не для нових постачань майбутніх засобів скоєння терору, а лише для продовження багаторічного експорту, – десять держав-членів експортували військове обладнання на суму 346 мільйонів євро, частина цієї зброї може бути використана проти України зараз.

«Наші долі пов’язані. Україна є частиною європейської родини. Агресія Володимира Путіна – це агресія проти всіх принципів, які нам дороги», – заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Версальський саміт минулого тижня показав, як Європейський Союз намагається об’єднатися після вторгнення в Україну московитів.

Але трохи більше року тому путін і його армія все ще були хорошими клієнтами європейської збройової промисловості. За даними офіційної Робочої групи Ради з експорту звичайних озброєнь (COARM), проаналізованих Investigate Europe, третина країн-членів Європейського Союзу експортувала зброю до РФ.

Дослідження показує, що термін «військова техніка» є широким і може містити ракети, бомби, торпеди, гармати та ракети, наземні транспортні засоби та кораблі.

Франція, найбільший експортер зброї до Росії

Як повідомляло  Disclose , Франція продала Московії військової техніки на 152 млн євро. Цифра, підтверджена аналізом Investigate Europe, ставить Францію далеко попереду своїх сусідів, експортуючи 44% європейської зброї до РФ. 

Наше розслідування показало, що з 2015 року Франція надала дозвіл на експорт військового обладнання, що належить до категорії «бомби, ракети, торпеди, ракети, заряди вибухівки», зброї, безпосередньо летальної, а також «обладнання для обробки зображень, літаки з їх компонентами та легші – повітряні транспортні засоби».

За даними Disclose, французький експорт також включає «тепловізійні камери для понад 1000 російських танків, а також навігаційні системи та інфрачервоні детектори для винищувачів і бойових вертольотів”. 

Кремль купив їх у Safran і Thales, основним акціонером яких є французька держава. Це обладнання зараз можна знайти на борту наземних транспортних засобів, винищувачів і гелікоптерів, які діють на українському фронті. 

Кількість ліцензій, виданих Францією, різко зросла у 2015 році, одразу після ембарго  (див. візуалізацію даних) . У 2014 році, згідно з нашим дослідженням, французька влада все ще давала дозвіл на відправку до Росії «хімічних агентів», «біологічних агентів», «засобів боротьби з масовими заворушеннями», «радіоактивних матеріалів, супутнього обладнання, компонентів та матеріалів».

Італія: Наземна техніка на українському фронті

На третьому місці в списку експортерів дані COARM показують Італію, яка продала Московії військової техніки на 22,5 млн євро в період з 2015 по 2020 рік. Згідно з нашим розслідуванням, перший великий контракт з РФ був підписаний у 2015 році, коли уряд Маттео Ренці дозволив італійській компанії Iveco продати московитам наземних транспортних засобів на суму 25 мільйонів євро.

 Розслідуванню вдалося прочитати «остаточний дозвіл», виданий Міністерством закордонних справ (міністром у той час був Паоло Джентілоні, тепер єврокомісар). Зрештою, дослідження показує, що на Московію пішло обладнання на 22,5 млн євро.

 Бойові машини – модель Lynce виробництва IVECO – чітко помітив журналіст на телеканалі La 7 .на українському фронті, на початку березня. Ці транспортні засоби збиралися на одному з трьох заводів Iveco на Московії, але збиралися з італійських деталей.

За даними зовнішньої торгівлі, в період із січня по листопад 2021 року Італія поставила Московії «озброєння та боєприпаси» на суму 21,9 мільйона євро.

Як можливо, що через шість років після того, як ембарго набрало чинності, італійський уряд все ще міг ліцензувати таку кількість зброї? Ця зброя – напівавтоматичні гвинтівки та боєприпаси – була продана на цивільний ринок Московії, який включає приватні охоронні, воєнізовані та спеціальні державні органи. 

Під Маріуполем підбито MRAP Рись російських загарбників - MRAP

Які країни найбільше заробили на російській армії в ці роки:

Франція – €152 млн. Бомби, ракети, торпеди, ракети, заряди вибухівки, летальна зброя, літаки з їхніми компонентами, «обладнання для обробки зображень».
Німеччина – €121,8 млн. Криголамні судна, гвинтівки та машини «особливого захисту».
Італія – €22,5 млн. Бойові автомобілі моделі Lynce. Вироблялися з італійських деталей на російських заводах Iveco. Доведене використання Московією у війні проти України.

Менші експортери:

Чехія – літаки, які легші за повітряні транспортні засоби, безпілотні літальні апарати, авіадвигуни та авіаційне обладнання;
Австрія – військова техніка, гладкоствольна зброю калібром до 20 мм, автоматична зброя калібру 12,7 мм. Також «пристрої для встановлення боєприпасів і запалів (із відповідними компонентами)».

Болгарія – військові судна (надводні або підводні), спеціальне військово-морське обладнання. Також аксесуари та компоненти;
Словаччина;
Фінляндія;
Хорватія;
Іспанія.

Країни, в яких немає опису постачання, мали по одному експорту до Московії, значно меншого обсягу.

Також Італія постачала Московії зброю з січня по листопад 2021 року. Тоді продали агресору озброєння та боєприпаси на суму €21,9 млн. Це були гвинтівки, пістолети, боєприпаси та аксесуари.

Прямий або непрямий продаж, постачання, передача або експорт зброї та пов’язаних із ними матеріальних засобів усіх типів, включаючи зброю та боєприпаси, військові транспортні засоби та обладнання, воєнізовану техніку та запасні частини до РФ громадянами держав-членів або з територій РФ Державам-членам або використовувати судна чи літаки під їхнім прапором забороняється, незалежно від того, чи походять вони з їхньої території чи ні.” РІШЕННЯ РАДИ ЄС 2014/512/CFSP від ​​31 липня 2014 р.