Корупція і війна – головні проблеми України: соцопитування

30.01.2020 09:51   -
Автор:

Загальнонаціональне дослідження, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 11 грудня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей, наводить дані щодо 2018 респондентів віком від 18 років.
Вражає, що українці вважають головними проблемами України корупцію (69%) і війну на Донбасі (69%), – тобто рівень небезпеки від корупції ідентичний військовій загрозі. Крім того, проблемою наші співгромадяни вважають панування олігархів в економіці (31%), а також відсутність професіоналів у владі (25%). Проблема міграції, виїзд працездатного населення з країни хвилює 25% опитаних.
На питання про те, які реформи український уряд успішно реалізував, близько 51% опитаних відповіли – жодної. Втім, деякі успіхи українці відзначають в питаннях децентралізації, боротьби з корупцією, медицини та оборони.
Зрештою, на питання про те, хто ж є гальмом необхідних реформ, 51% опитаних (більшість) відповіли, що ним є олігархи. Після них із показником 43% гальмом реформ визнані чиновники і бюрократи. Із політичних сил, представлених у парламенті, саме «Європейська солідарність», несподівано, визнана 22 % опитаних гальмом реформ. Щодо рушіїв, то 60 % опитаних заявили, що саме Президент є рушійною силою реформ в Україні.

Днепр.Главное