Коронавірусний фонд є просто зручним способом для розпилювання бюджету – Олексій Гончарук

25.09.2020 12:19   -

Колишній перм’єр-міністр України Oлексій Гончарук в інтерв’ю Громадському радіо. За словами Гончарука, за його прем’єрства навіть мова не йшла про створення якогось спеціального фонду. А те, що пізніше назвали “коронавірусним фондом” насправді фондом не є, адже в ньому не передбачено ні інституцій, ні чітких виконавців та схеми розподілення, сказав Гончарук.

Зa словами Гончарука, гроші назвали “фондом” для того, щоби в майбутньому можна було зручно розподіляти ці кошти на власний розсуд.

«Те, що створили навесні, це не фонд. Це просто бюджетний рядок для можливості у ручному режимі розподіляти бюджетні кошти, спрощений бюджетний механізм. Ніяким фондом це насправді не є, адже там немає ні інституцій, ні стратегії, ні структури, яка б керувала цими грошима. Фондом це називати неправильно. Крім того, він ніякий не коронавірусний. В умовах дефіциту часу для того, щоб особливо не заморочуватися, уряд написав рядок «коронавірусний фонд». Туди записали велику суму, домовившись, що будуть цю суму використовувати у ручному режимі. Фактично це було зроблено через брак часу і через те, що новому уряду був потрібен простіший інструмент використання бюджетних коштів, аніж за бюджетним кодексом», – заявив Гончарук.

Власне, слова Гончарука підтверджує сама реальність – Зеленській та його уряд уже витратили згаданий фонд на так зване “велике будівництво” в рамках передвиборчої кампанії до місцевих виборів.