Коронавірус може поширюватись через каналізацію і вентиляцію у багатоквартирних будинках – китайські вчені

31.08.2020 11:38   -

Приводом для більш детального вивчення шляхів поширення коронавірусу стало виявлення частінок вірусу у помешканні, де ніхто не жив, – повідомляє Bloomberg.

Виявилось, що вірус потрапив до житлового приміщення через каналізацію з квартири поверхом нижче – там проживали особи із підтвердженим коронавірусом. Сліди коронавірусу були виявлені в лютому цього року на раковині, змішувачі та ручці душу в квартирі, що давно пустує, – повідомляють дослідники Китайського центру з контролю та профілактики захворювань. Забруднена ванна кімната знаходилась безпосередньо над помешканням п’ятьох людей, яким тижнем раніше було підтверджено наявність Covid-19.

Китайські вчені провели дослідження і встановили, що коронавірус здатен потрапляти до каналізації в результаті життєдіяльності людини і потім із водою і парами води розповсюджуватись в інші квартири.

Більше того, вчені встановили, що тепле, вологе повітря із ванної кімнати одного з пацієнтів з коронавірусом, що виділяв “надзвичайно високі концентрації” вірусу з калом та сечею, створило своєрідний шлейф у вентиляційній шахті багатоквартирного будинку, через яку і поширювався вірус, що передається повітрям, в інші квартири.

Хоча туалети є щоденною необхідністю людини, вони “можуть сприяти передачі аерозолю, виробленого фекаліями, якщо вони використовуються неналежним чином, особливо в лікарнях“, – заявили вчені.