Король Малайзії оголосив надзвичайний стан для боротьби з вірусом

12.01.2021 10:29   -

Король Малайзії у вівторок оголосив загальнонаціональний надзвичайний стан для боротьби зі сплеском захворювань на коронавірус, що загрожує перевантаженням системи охорони здоров’я в країні.

Це вперше за понад півстоліття, король оголосив надзвичайний стан у країні, призупинивши парламент, що дозволило прем’єр-міністру Мухііддіну Яссіну уникати виборів, поки пандемія не закінчиться, – повідомляє bangkokpost.

Востаннє в країні Малайзія сталася надзвичайна ситуація в 1969 році, коли расові заворушення між етнічними малайцями та китайцями призвели до призупинення парламенту на два роки. Оголошення про надзвичайну ситуацію у вівторок повернуло спогади про той “дуже травматичний період”, – сказала Бріджит Велш, почесна наукова співробітниця Азіатського дослідницького інституту, Університет Ноттінгема, Малайзія.

“Я бачу це абсолютно непотрібним з точки зору Covid-19”, – сказала Велш. “Тримати політичну владу – це політичний крок”.

Надзвичайний указ надає адміністрації Мугіддіна більше повноважень для боротьби зі сплеском випадків Ковід-19, у тому числі щодо функціонування приватних лікарень, і може дозволити поліції та військовим допомагати у заходах щодо охорони здоров’я. Індекс рингіту та основних акцій країни знизився після оголошення, яке відбулося на наступний день після того, як Мугідіддін запровадив двотижневе цілеспрямоване блокування на більшій частині країни, починаючи з середи.

Covid-19 Updates on 2 Sept 2020 - Washington Discovers the Virus May Be  Airborne.....OMG!

Султан Абдулла Султан Ахмад Шах “дотримується думки, що спалах Covid-19 в країні перебуває на дуже критичному етапі, і що існує потреба у надзвичайній ситуації”, – йдеться в повідомленні національного палацу.

Прем’єр-міністр Мугідіддін Ясін просив оголосити надзвичайну ситуацію на зустрічі з королем у понеділок, йдеться в повідомленні.

Це триватиме до 1 серпня, але може бути скасовано раніше, якщо рівень нових інфекцій сповільниться, додає він.

Вибори відбудуться, як тільки незалежний комітет оголосить, що пандемія стихла і можна безпечно провести голосування, сказав Мугідідін.

“Надзвичайна ситуація, яку проголосив Ян ди-Пертуан Агонг, не є військовим переворотом, і комендантська година не застосовуватиметься”, – сказав він у національному зверненні, посилаючись на монарха. 

“Я наголошую, що Малайзія відкрита для бізнесу. Зіткнувшись із цими складними часами, цей надзвичайний період додасть нам необхідного спокою та стабільності, а також дозволить зосередитись на економічному відновленні та відродженні”.

Опозиційні політики розкритикували цей крок, звинувативши Мугідідіна в тому, що він не стримував сплеск справ Ковід-19 протягом останніх місяців, а потім використав пандемію як привід залишитися при владі. Минулого тижня кількість нових інфекцій досягла рекордних показників, а в понеділок кількість склала трохи більше 2000. Уряд прогнозує щоденну кількість випадків захворювання до 8000 до кінця березня або кінця травня на основі аналізу прогнозного моделювання, – повідомляє time.

“Політичні шльопанці, подвійні стандарти та чиста некомпетентність” призвели до сплеску справ, за словами Лім Гуан Енг, генерального секретаря опозиційної Партії демократичних дій, найбільшої в парламенті. За його словами, уряд Мугідідіна не здійснив ефективних заходів через “нескінченну політизацію”.

Рінггіт впав на 0,6% – до 4,0760 за долар, найслабший з 7 грудня, тоді як державні облігації збільшили збитки. Основний фондовий індекс Малайзії впав на 1,6%, на чолі з банками, включаючи CIMB Group Holdings Bhd.

16-й король Малайзії, шостий султан Паханга, аль-султан Абдулла Ріаятуддін Аль-Мустафа Білла Шах Ібні Султан Ахмад Шах Аль-Мустаїн Білла має представницькі функції, а Рада правителів султанатів згідно неї є дорадчим органом та вибирає Верховного правителя — Янг ді-Пертуан Агонга.