Компанії дружини Медведчука фінансували Росгвардію та МВС РФ: у СБУ розкрили гучні подробиці

07.02.2023 12:00   -

Компанії дружини кума кремлівського диктатора Віктора Медведчука Оксани Марченко фінансували Росгвардію та МВС РФ. Масштабну схему ліквідувала Служба безпеки України. Про це розповідає “Обозреватель”.

Про це повідомила пресслужба відомства. Зазначається, що саме Марченко є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства в Ялті, які переводили мільйонні суми на фінансування російських окупаційних угруповань.

Ці компанії платили росіянам нібито за “охорону нерухомості Медведчука” на території тимчасово окупованого Криму.

Також бізнес-структура дружини Медведчука регулярно платили “податки і збори” у бюджет РФ.

Загалом, встановлено, що компанії Марченко сплатили країні-терористу більш як 50 млн грн.

Як працювала схема?

У СБУ уточнили, що Марченко зареєструвала в Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів. Для його функціонування було використано активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній, які територіально розташовані у Києві.

У подальшому “кримська” фірма заключила договори про охорону зі структурами Росгвардії та МВС РФ.

Примітно, що компанія Марченко продовжила фінансувати бюджет РФ навіть після широкомасштабного вторгнення у лютому минулого року.

Правоохоронці провели 11 обшуків на об’єктах нерухомості дружини Медведчука, офісах її київських компаній та за адресами проживання їхніх топменеджерів. За результатами їх було виявлено документи, комп’ютери, флешки та мобільні телефони із доказами оборудок, а також печатки та банківські картки, які фігуранти використовували у незаконній діяльності.

Слідчі повідомили Марченко та очільниці афілійованої фірми у Криму про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). Їм загрожує до восьми років ув’язнення з конфіскацією майна.