Коли зникнуть російські банки в Україні

30.03.2018 16:45   -
Автор:

Президент Петро Порошенко ще на рік затвердив санкції проти чотирьох банків із російським капіталом: Сбербанк, Промінвестбанк, ВТБ та БМ Банк.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на Gazeta.ua.
Рішення про продовження санкцій, термін дії яких закінчився в березні, прийняла РНБО. Вони вводяться в дію указом президента.
Санкції торік запропонував ввести Нацбанк. 23 березня 2017 року вони вступили в дію. Розраховані були на рік. Стосувалися п’яти банків із російським капіталом: Сбербанк, ВТБ, БМ Банк, Промінвестбанк, VS Bank. В НБУ очікували, що протягом року фінустанови продадуть новим власникам або вони згорнуть свою діяльність в Україні. Цього не сталося, санкції продовжили ще на рік.
«За пропозицією Національного банку, я виніс на порядок денний питання про продовження санкцій проти російських банків. Не бачу ніяких проблем, тому що наш підхід правильний і ефективний. Він не зачіпає інтереси клієнтів. Вихід російських банків із України – це справа часу. Зараз вони згортають свій бізнес», – сказав президент Петро Порошенко.
Санкції забороняють виводити капітал на користь материнських структур. Але не зачіпають розрахунки через ці банки для українців. Не перешкоджають докапіталізіціі та продажу фінустанов.
«Обмеження стосуються надання міжбанківських кредитів, придбання цінних паперів. Розміщення коштів на рахунках, виплати дивідендів, розподілу прибутку і капіталу», – додав Петро Порошенко.
З 2014 до 2017 року банки з російським капіталом скоротили 42% відділень, за даними НБУ. Їх частка на українському ринку зменшилася до 8,8%. У кожній фінустанові з 2014 року працює куратор від Нацбанку. Відстежує всі операції.
На березень 2017 року, банки з російським капіталом видали кредитів на 150 млрд грн. Фізичні особи тримали на депозитах 21 млрд грн. На рахунках юридичних осіб було 15 млрд грн.