Китайці створили надпотужний квантовий комп’ютер

08.12.2020 10:08   -

Китайська дослідницька група, в тому числі відомий китайський квантовий фізик Пан Цзяньвей, оголосила про значний прорив у галузі обчислювальної техніки. Команда створила квантовий комп’ютерний прототип, названий “Цзючжан”, – повідомляє інформагенство Xinhua.

Це досягнення свідчить про те, що Китай досяг першої віхи на шляху до повномасштабних квантових обчислень – квантової обчислювальної переваги, також відомої як “квантова зверхність”. Квантова обчислювальна система Цзючжана може реалізувати великі GBS у 100 трильйонів разів швидше, ніж найшвидший у світі існуючий суперкомп’ютер. Команда також заявила, що новий прототип обробляє в 10 мільярдів разів швидше, ніж 53-кубітовий квантовий комп’ютер, розроблений Google.

Даний прорив – це результат 20-річних зусиль команди китайських вчених, яка здолала кілька основних технологічних каменів спотикання, включаючи високоякісне джерело фотонів. “Наприклад, нам легко щодня випивати по ковтку води, але важко щоразу пити лише молекулу води“, – сказав Пан Цзяньвей.

Порівняно зі звичайними комп’ютерами, Цзючжан в даний час є лише “чемпіоном в одній єдиній області”, але його супер-обчислювальна здатність має потенціал застосування в таких областях, як теорія графів, машинне навчання та квантова хімія.

Jiuzhang - передовой квантовый компьютер из КНР