Британія розпочала масову вакцинацію населення від коронавірусу

08.12.2020 09:35   -

З вівторка, 8 грудня, у Великій Британії почнеться вакцинація проти коронавірусу (COVID -19) через тиждень після того, як Британія стала першою країною Заходу, яка схвалила широке використання  вакцини Pfizer/BioNTech проти цієї хвороби.

Препарат насамперед спрямують у лікарні. Водночас вакцину в країні спочатку отримають люди старші за 80 років, медичні працівники, персонал і постояльці будинків для літніх людей, – передає The Daily Mail.

Очільники охорони здоров’я повідомляють, що Великобританія отримає чотири мільйони доз вакцин до кінця року, коли перша партія надійде до лондонської лікарні, і буде знайдено успішний спосіб доставити її в будинки догляду за літніми людьми.

Аптечні техніки доправили до  Університетської лікарні Кройдон у Лондоні першу партію вакцини  Pfizer/BioNTech Covid-19 на вихідних. Їм довелося подолати складний матеріально-технічний виклик при отриманні вакцини, яку потрібно зберігати при –70 ° С перед тим і її можна переміщати лише чотири рази перед використанням.   

Розвезення вакцини здійснюється громадською охороною здоров’я Англії та NHS в Англії, Шотландії, Уельсі та Північній Ірландії за допомогою спеціально адаптованих систем, що використовуються для національних програм імунізації. NHS England заявив, що співробітники працювали протягом вихідних, щоб підготуватися до запуску.   

Фотографії показують ряди морозильних камер, які дозволять підтримувати вакцини при температурі до -70 ° С до їх виведення в будинки для догляду та хірургічного лікування протягом двох тижнів.
Ряди морозильних камер, які дозволять підтримувати вакцини за температури до -70 ° С до їхнього розвезення впродовж двох тижнів.

Служби охорони здоров’я Кройдона високо оцінили доставку довгоочікуваної вакцини, яка, як правило, вводиться шляхом ін’єкції в плече. Д-р Джун Рейн, виконавчий директор Агентства з регулювання лікарських засобів та медичних препаратів (MHRA), заявила, що має бути “справжня впевненість” у суворості їх затвердження на тлі побоювань, що Великобританія не змогла перевірити дані виробників, аби стати першою країною в світу, яка вакцинується.

“Насправді немає жодного з нас, кого б не торкнулася ця пандемія, і наша організація, як і кожна інша, була повністю зосереджена на виконанні своєї роботи, щоб допомогти перемогти цю страшну хворобу”.   

Сьогодні міністр охорони навколишнього середовища Джордж Юстіс заявив, що королева прийме вакцину “особистим рішенням”. На запитання радіо «Таймс», чи хотів би він бачити, як монарх приймає вакцину, а потім публічно оголосити, що вона це зробила, пан Юстіс сказав: «Це буде особисте рішення для королеви, як і для всіх»

Коли його запитали про повідомлення про те, що 94-річна королева та герцог Единбурзький (99-річний) матимуть вакцину протягом декількох тижнів, чи опублікують його, представник Букінгемського палацу сказав: “Медичні рішення є особистими, і це не те, що ми коментуватимемо“. 

Тим часом, досі немає гарантованої дати, коли мешканці будинків для догляду будуть щеплені, незважаючи на те, що вони стоять на першому місці в списку пріоритетів, а міністр охорони здоров’я Метью Генкок заявив, що потрібно подолати „значні проблеми”.

У першій хвилі програми вакцинації в Англії є 50 центрів, ще більшість лікарень починають вакцинувати протягом найближчих тижнів та місяців, коли програма наростає.

Графічне зображення показує, де розташовано 50 центрів NHS, спеціальні центри та клініки загальної практики, що пропонують вакцину наступного тижня
Графічне зображення показує, де розташовано 50 центрів NHS, спеціальні центри та клініки загальної практики, що пропонують вакцину наступного тижня

Міністр охорони здоров’я Великобританії заявив, що мільйони доз вакцин від Pfizer будуть у країні до кінця року, тоді як друга вакцина від Оксфордського університету та фармацевтичної фірми AstraZeneca може отримати схвалення британського регулятора до Різдва.

Зараз уряд прагне вакцинувати більше половини вразливих груп Великобританії до кінця лютого.

Пан Метью Генкок додав, що програма масової вакцинації також включатиме масштабну урядову рекламну кампанію, проведену відомими людьми, яким довіряють, розпочату до Різдва.  

Тим часом Великобританія сьогодні зафіксувала ще 17 272 випадки коронавірусу сьогодні – це 42-відсоткове зростання загальної кількості в минулу неділю. Цифра – збільшення на понад 5000 випадків за 12 155 повідомлених цього разу минулого тижня – припадає на перші вихідні після скасування загальнонаціонального блокування Англії. 

Сьогодні Великобританія зафіксувала ще 17 272 випадки коронавірусу - це 42-відсоткове зростання в порівнянні з минулою неділею
Сьогодні Великобританія зафіксувала ще 17 272 випадки коронавірусу – це 42-відсоткове зростання в порівнянні з минулою неділею

Схвалення вакцини проти коронавірусу Pfizer / BioNTech у середу було проголошено світлом в кінці тунелю. Але існують проблеми пов’язані з тим, що вакцина виготовлена ​​з леткого генетичного матеріалу, відомого як мРНК, якому постійно загрожує руйнування іншими молекулами в навколишньому середовищі.

Biontech упаковує вакцину у фаршировані сухим льодом партії по 975 флаконів, кожна з яких містить п’ять доз, які потрібно зберігати за -70 ° С, щоб зупинити руйнування мРНК під час транспортування чи зберігання.  

РНК використовується клітинами людини для перенесення повідомлень та надання вказівок. Вакцина Пфайзера наказує тілу створити унікальний спайковий протеїн коронавірусу, навчаючи імунну систему розпізнавати та боротися з майбутньою інфекцією. 

Існує не так багато перевірених способів забезпечення довготривалого виживання вакцини. Одним із перевірених методів є надзвичайно низькі температури, які зупиняють будь-які рухи та реакції та запобігають будь-якій формі розкладу мРНК. Однак вакцину потрібно вводити при кімнатній температурі, оскільки мРНК повинна бути рухливою. 

Очільники охорони здоров’я сказали людям старше 80 років не панікувати, якщо з ними не зв’язалися з приводу вакцини – оскільки більшість із них не отримають укол до Нового року, коли почнеться масова імунізація.  

Графічний малюнок показує, як працюватиме удар Pfizer, потрапляючи в клітини пацієнта, змушуючи імунну систему виробляти антитіла та активувати Т-клітини, готові знищити заражених коронавірусом
Графічний малюнок показує, як працюватиме вакцина Pfizer, потрапляючи в клітини пацієнта, змушуючи імунну систему виробляти антитіла та активувати Т-клітини, готові знищити заражених коронавірусом

З вівторка вакцинація проводитиметься в десятках лікарняних центрів – у той час, який Метью Генкок назвав “V-Day”, – люди у віці 80 років і старші, працівники домашніх служб та працівники NHS, які піддаються підвищеному ризику, стоять перед чергою.  

Кріс Гопсон, виконавчий директор постачальників послуг NHS, сказав, що людям потрібно панікувати і бути впевненими, що про них не забули, незважаючи на те, що вони не отримали листа або телефонного дзвінка про вакцину.

Він сказав агентству ПА: “Я не думаю, що люди повинні чекати чогось протягом наступних кількох днів, оскільки реальність така, як я вже сказав, що для переважної, переважної, переважної більшості людей це буде зроблено в січні, лютому , березні.”

З вами зв’яжуться та попросять записатися на зустріч за „системою дзвінка та відкликання“

Це можливо, оскільки центральні комп’ютери NHS мають доступ до особистої інформації населення – наприклад, нашого імені, віку, адреси та номера телефону. 

“Заклик” полягає в тому, щоб запросити вас призначити зустріч для першого введення двох необхідних доз; “відкликання” призначене для підсилювача через 21 день. 

Вакцинація здійснюється через голку в плечі.  Частковий імунітет оцінюється через 12 днів, з повною ефективністю через сім днів після другої дози – (тобто через 28 днів після першого введення). 

Імунітет починає наростати після першої вакцини, але друга необхідна для повного захисту від Covid-19.  Міністр охорони здоров'я Метт Хенкок сподівається, що уряд пом'якшить обмеження, як тільки укол побачить зниження рівня зараження