Канада відправила до України літак із вантажем нелетального озброєння та військовими інструкторами

05.02.2022 15:23   -

Канада, в рамках програми UNIFIER, відправила в Україну літак із нелетальним озброєнням та інструкторами, які навчатимуть українських військових користуватися ним, – повідомляє пресслужба Міністерства оборони Канади.

«Серед відправленого спорядження: засоби індивідуального захисту та перенесення вантажів, а також розвідувальне обладнання та засоби ведення спостереження», — йдеться у релізі.

З бази Трентон вилетів літак C-177 Globemaster, яким також прибудуть канадські військовослужбовці. Вони «допоможуть в інтеграції спорядження» та навчать українських військовослужбовців працювати з ним.

«Ці військовослужбовці залишаться в Україні для проведення додаткового наставництва українських силовиків», — йдеться у повідомленні.

Наприкінці січня премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо повідомив, що продовжив ще на три роки військову навчальну місію UNIFIER в Україні. Кількість військових інструкторів збільшать удвічі — до 400 людей, а обсяг фінансування становитиме понад $300 млн.

На тлі загрози масштабного вторгнення військ Росії Канада відправила до України «невеликий контингент» із бійців елітного підрозділу, які прибули до країни 9 січня. Контингент є частиною міжнародних зусиль під егідою НАТО зі стримування російської агресії, але він не проводитиме тренувань і не перевірятиме інструкторів. Його завдання — розробити план евакуації канадських дипломатів у разі масштабного вторгнення.