Канада планує передавати вилучені активи на відновлення України та компенсації постраждалим

27.04.2022 11:54   -

Федеральний уряд має намір змінити закон про санкції, що зробить режим санкцій Канади першим у G7, який дозволив би такі дії.

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила, що федеральний уряд змінить закон про санкції, щоб дозволити перерозподіляти арештовані та санкціоновані іноземні активи як компенсацію жертвам або для допомоги у відбудові іноземної держави від війни.

Про це повідомляється на сайті Канадської телерадіокорпорації.

«Сьогодні ми шукаємо можливості не лише арештувати, але й дозволити конфіскацію активів осіб та організацій, підданих санкціям, і дозволити нам виплатити компенсацію жертвам за допомогою доходів», – сказала голова МЗС.

Зазначається, що ці зміни зроблять режим санкцій Канади першим у G7, який дозволив би такі дії.

За словами міністерки, санкції вже руйнували економіку Московії та виснажували ресурси президента путіна для продовження війни. «Ми будемо продовжувати чинити максимальний тиск на режим путіна і накладати серйозні витрати на цю війну вибору», – додала вона.

Згідно з законопроєктом, арештовані активи можуть використати для «відбудови іноземної держави, яка постраждала від серйозного порушення міжнародного миру і безпеки». Кошти також можуть бути використані для «відновлення міжнародного миру та безпеки» та для компенсації жертвам, коли ця безпека порушена.

Подібний законопроєкт, який дозволить Канаді арештовувати та конфіскувати російські активи з метою підтримки постраждалих від російських атак, вже внесла сенаторка Ратна Омідвар. Тепер його має схвалити верхня палата.

Посольство України в Канаді вже закликало законодавців якнайшвидше ухвалити законопроєкт Омідвар.

«Ми вважаємо абсолютно справедливим, що російське державне майно або неправомірно нажиті активи російських олігархів повинні стати частиною відшкодування з боку держави-агресора жертвам агресії.

Прийнявши законопроєкт S-217, Канада продемонструє лідерство стане прикладом для наслідування. Вона покаже, що російський клептократичний корупційний режим повністю заплатить за свої злочини проти України», – йдеться у повідомленні посольства.

Раніше Влада британського коронного володіння острова Джерсі заморозила $7 млрд, які належать московитському олігарху Роману Абрамовичу.