Каліфорнія горить: спекотне літо, вітер та рекордні блискавки – винуватці катастрофи

21.08.2020 11:32   -

Тисячі людей Каліфорнії були змушені покинути свої будинки, оскільки великі пожежі в північній і центральній частині штату продовжують викликати масові руйнування.

Пілот вертольота та працівник комунальних служб загинули, реагуючи на пожежі; понад 33 пожежники та цивільне населення отримали поранення, повідомляє Associated Press.

У регіонах навколо району затоки Сан-Франциско в четвер тисячі людей залишилися під наказом евакуації, коли дикі пожежі спалахнули по всьому штату на тлі бурхливої ​​спеки, що триває вже другий тиждень.

Вогонь спалив понад 100 будівель, включаючи деякі будинки, і загрожує 25 тис. Іншим. У середу командир бази ВПС «Травіс» розпорядився частковою евакуацією «першочергового персоналу» через пожежу. В середу вдень вогонь змусив чиновників закрити ділянку автостради в п’ять миль.

Загалом, губернатор Гавін Ньюсом заявив, що пожежники борються з 367 відомими пожежами по всій Каліфорнії, в тому числі 23, які вважаються великими пожежами. Губернатор звинувачував у пожежах “надзвичайну погоду, яку ми переживаємо, і всі ці удари блискавки”. За його словами, за 72 години держава зафіксувала майже 11 000 ударів блискавки. Джеремі Ран, прес-секретар CalFire, назвав це “історичною облогою блискавки”. “Каліфорнії витримує бурхливу хвилю пізнього літа, яка за останні дні побила кілька рекордів, повідомляє Weather.com.

Національна метеослужба повідомила, що вірогідні гарячі сухі та вітряні умови, і можуть розвиватися поодинокі сухі грози. Очікується, що гарячі та сухі умови збережуться принаймні у вихідні дні. Загалом близько 21 мільйона людей було попереджено про надмірну спеку на Заході, головним чином у Каліфорнії, Арізоні та Неваді. Висока спека призвела до відключення електроенергії від минулих вихідних через збільшення потреби в електроенергії. Пожежі спалили сотні тисяч гектарів.