Євген Удод вчиться децентралізації за кордоном

19.06.2015 10:56   -
Автор:

З 17 по 26 червня голова Дніпропетровської облради Євген Удод перебуває на стажуванні у Польщі разом з керівництвом інших регіонів України, представниками адміністрації Президента, Верховної Ради, Міністерства фінансів, Мінрегіонбуду та ЖКГ, експертами проектів DESPRO та GIZ. Українська делегація переймає польський досвід реформування адміністративно-територіального устрою, щоб швидко і успішно провести децентралізацію на місцях.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу облради.
«Всій країні і кожній громаді потрібна ефективна система управління. А отже потрібна реформа на всіх рівнях влади. Дніпропетровщина дуже зацікавлена у цьому і перетворює наміри у конкретні дії. Децентралізація є головним принципом розвитку самодостатніх і фінансово незалежних громад, які нарешті почнуть працювати на себе і для себе. Цей процес пройшли усі країни ЄС, у тому числі і Польща. І я вдячний польським колегам, які охоче діляться своїм досвідом та готові надавати експертну допомогу у багатьох питаннях», – зазначив Євген Удод.
Читайте також: Облрада виділяє сотні тисяч гривень на неіснуючі речі?
Протягом навчального візиту українські посадовці зустрінуться з представниками органів місцевого самоврядування, громадських організацій, фондів, керівниками міст, гмін та воєводств. Прослухають ряд лекцій з польського досвіду децентралізації та управління містами, що втратили адміністративний статус. На практиці ознайомляться з системою публічної адміністрації у Польщі, її територіальним устроєм, взаєминами та співпрацею між структурами самоврядування, бюджетною та регіональною політикою в рамках держави та ЄС, механізмами залучення інвестицій та стратегіями розвитку територій, роботою з фондами ЄС, судовою реформою. Цікавим є і досвід поляків у питаннях співпраці з громадськими організаціями, їх розвиток і підтримка.