Дніпропетровщина може стати взірцем з децентралізації влади в Україні, – Удод

15.12.2014 16:38   -
Автор:

Відповідних домовленостей сьогодні досягли керівництво Дніпропетровської обласної ради та директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані. Сторони також підвели підсумки співпраці за 2013-2014 рр., обговорили перспективи на 2015 рік та провели «круглий стіл» на якому обговорили очікуванні результати від реформ з децентралізації в Україні.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ“.
«Централізація влади в Україні гальмує розвиток громад, а централізація коштів зв’язує руки місцевій владі та робить її роботу залежною від держбюджету. Єдиний вихід – децентралізація влади, яка забезпечить територіальний розвиток. Доки центральна влада розробляє законодавчі засади реформи, Дніпропетровщина напрацьовує власний досвід. Сьогоднішня зустріч – це гарна можливість наших громад почути думки і рекомендації кращих європейських експертів стосовно децентралізації. Реформа місцевого самоврядування дозволить владі на місцях реалізовувати дійсно необхідні кроки та мати для цього достатньо ресурсів. А громади зможуть контролювати ефективність роботи місцевої влади», – зазначив Євген Удод.
За словами Гуідо Бельтрані, співпраця між обласною радою та проектом DESPRO досконала і регіон дуже швидко просувається вперед.
«У Швейцарії є багатий досвід впровадження і реалізації програм з децентралізації. У нашій країні влада і населення працюють пліч-о-пліч. Саме така робота збільшує рівень довіри та приносить конкретні результати. Ми готові поділитись своїм досвідом з кожним бажаючим і сподіваємось на гарні результати у спільних проектах з Дніпропетровщиною вже наступного року», – підсумував пан Бельтрані.
Нагадаємо, що протягом 2013-2014 рр. у рамках співпраці облради з проектом DESPRO 5 сільських рад Солонянського, Синельниківського, Павлоградського та Софіївського районів у 2014 році отримали кошти на будівництво чи реконструкцію системи водопостачання тощо. А Томаківський район – технічну підтримку на розробку стратегії розвитку сільської громади. У 2015 році до проектів з децентралізації системи водопостачання, експертної підтримки громад та ін. додається ще й відкриття «Школи місцевого самоврядування» і дистанційне навчання керівників місцевого самоврядування з децентралізації влади тощо.
Читайте также: Днепропетровщине децентрализация нужна и выгодна, – Филатов