Яким органам і як саме шкодить коронавірус?

29.07.2020 18:31   -
Автор:

Цікавий та детальний матеріал про можливу шкоду багатьом органам від захворювання на COVID-19, навіть за умови безсимптомного перебігу, надало Deutsche Welle. Виявляється, що окрім легенів під загрозою перебувають також серце, нерви, мозок, судини, нирки та шкіра.

Наприклад переважно серед дітей та молоді поширене ураження найбільшого органу людини – шкіри: «Фіолетові плями нагадували ті, що спричиняє кір або вітрянка. На пальцях ніг ураження зазвичай нагадували обмороження або формували ретикулярні малюнки, як правило, спричинені тромбами в дрібних кровоносних судинах. Однак іноді сліди, почервоніння і висипання, подібні до кропив’янки, спостерігаються й на інших частинах тіла»

А от про мозок написали британські вчені, що є шокуючі дані про важкі ураження мозку навіть у пацієнтів з легкими симптомами чи в тих, хто одужав, цю шкоду виявляли запізно. 

І з нервами ситуація теж тривожна, адже більш як у 80 відсотків хворих на COVID-19 спостерігається порушення відчуття смаків та запахів. Завдяки тому, що це відбувається на самому початку інфікування, часто можна рано діагностувати захворювання на основі цих симптомів, оскільки звичайна грипоподібна інфекція, яку провокують аденовіруси, спричиняє нюхові та смакові розлади лише на пізній стадії захворювання. Це відбувається тому, що нюховий нерв веде зі слизової носа через кістку черепа прямо в мозок. Дослідники з Бельгії виявили, що нервові клітини служать воротами для вірусу в центральну нервову систему.

Новий коронавірус, можливо, не викликає стійкого імунітету в людей

Автор – Боніфацій