Ізраїль і Туреччина обговорюють будівництво газопроводу для поставок в Європу

29.03.2022 18:59   -

Ізраїль і Туреччина обговорюють будівництво газопроводу до ізраїльського родовища «Левіафан». Він може стати альтернативою московитським постачанням газу на південь Європи, – повідомляє Reuters.

Представники уряду та промисловості обох країн заявляють, що для досягнення будь-якої угоди буде потрібно складне маневрування.

Ідея, що з’явилася кілька років тому, полягає у будівництві підводного трубопроводу з Туреччини до найбільшого ізраїльського морського родовища природного газу «Левіафан». Газ надходитиме до Туреччини і далі в сусідні країни Південної Європи, які прагнуть уникнути залежності від Московії.

Високопоставлений турецький чиновник повідомив виданню, що переговори тривають відтоді, як президент Ізраїлю Ісаак Херцог відвідав Анкару на початку березня, і в найближчі місяці можуть бути ухвалені «конкретні рішення» щодо пропонованого маршруту і організацій, які братимуть участь.

Однак представники промисловості більш обережні та кажуть, що обмеження на видобуток і геополітика можуть залишити цей план мертвим вантажем.

Ідея, вперше задумана кілька років тому, полягає в тому, щоб побудувати підводний трубопровід із Туреччини до найбільшого морського родовища природного газу Ізраїлю «Левіафан». Газ надходитиме до Туреччини та її південноєвропейських сусідів, які хочуть диверсифікувати свої поставки блакитного палива за межі Московії.

Газове родовище Левіафан уже забезпечує Ізраїль, Йорданію та Єгипет. Його власники – Chevron та ізраїльські компанії NewMed Energy та Ratio Oil – планують збільшити видобуток з 12 до 21 млрд кубометрів на рік.

За даними NewMed Energy, більшу частину додаткового газу буде зріджено і відправлено до Європи або на Далекий Схід. Минулого місяця виконавчий директор NewMed заявив, що Туреччина також може стати пунктом призначення, але вона має «поставити свою шкуру» і взяти на себе зобов’язання щодо будівництва трубопроводу.