Ісламісти взяли штурмом в’язницю й звільнили сотні в’язнів

05.03.2021 15:53   -

Щонайменше сім солдатів загинули, коли бійці сомалійської ісламістської групи “Аль-Шабааб” увірвались у в’язницю в напівавтономному штаті Пунтленд рано в п’ятницю, повідомили в поліції та групі, – повідомляє Reuters.

Аль-Шабааб, радикальна ісламістська фундаменталістська група, створена наприкінці 2006 року, після втрати влади Союзом ісламських судів, в результаті втручання Ефіопії, які впровадили у Могадішо, Перехідний федеральний уряд. Таким чином, ісламісти об’єдналися в Союз за звільнення Сомалі, моджахеди і Аш-Шабааб розпочали партизанську війну.

Повстанці Аш-Шабааб брали участь в обороні Могадішо в 2007 році під час наступу військ Ефіопії і перехідного федерального уряду Сомалі. Після поразки в квітні 2007 року і втрати контролю над столицею, взяли у невдалому штурмі у листопаді 2007 року. 18 березня 2008 включено до групи терористичних організацій Державним департаментом США.

“Аль-Шабааб” заявив, що звільнив щонайменше 400 в’язнів, багато з яких є його членами, під час нападу на головну в’язницю в Босасо, найбільшому місті Пунтленда, в перші години п’ятниці. Влада не підтвердила цю цифру.

“Вчора ввечері багато добре озброєних людей напали на нас з різних боків. Ми відбилися, але нарешті вони вибухами силою увійшли до центральної в’язниці. Вони звільнили в’язнів і забрали з собою більшу частину», – повідомив агентству Reuters Мохамед Абді, тюремний наглядач.

“Була пекельна битва … Коли я бився всередині, ми втратили п’ятьох солдатів”.

За його словами, ще двоє солдатів, яких послали для посилення штатної тюремної охорони, були вбиті у їхній підпаленій машині.

“Аль Шабааб” підтвердив, що бойовики здійснили атаку, і заявив, що вони звільнили щонайменше 400 в’язнів. Група часто перебільшує свої успіхи у таких нападах.

“Серед ув’язнених були чоловіки та жінки, які були членами” Аль-Шабааб “і знаходились у в’язниці більше 10 років”, – заявив Рейтер Абдіазіс Абу Мусаб, представник військових операцій “Аль-Шабааб”.

“Аль-Шабааб” часто здійснює подібні напади в Сомалі та в інших місцях в рамках своєї кампанії з вигнання центрального уряду в Могадішо та встановлення власного правління на основі суворого дотримання ісламського закону шаріату.

Командир поліції Босасо, полковник Хусейн Алі, заявив, що триває операція з повернення полонених, які втекли або були вивезені бійцями.