Іран нарешті віддав “чорні скриньки” зі збитого українського літака

21.07.2020 13:21   -
Автор:

Українське МЗС відреагувало на передачу бортових самописців зі збитого в Ірані українського авіалайнера.

У заяві Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака рейсу PS752 щодо передачі Іраном бортових самописців позитивно оцінено такий крок Ірану.

«Ми вітаємо передачу бортових самописців рейсу PS752 до французького Бюро з розслідування й аналізу безпеки цивільної авіації. Цей крок є давно очікуваним, хоча й лише одним з кроків в напрямку завершення технічного розслідування. Ми ще раз повторюємо нашу вимогу до Ірану провести повне, прозоре та незалежне технічне розслідування, яке б відповідало міжнародним стандартам. Міжнародна група продовжуватиме наполегливу роботу задля забезпечення прозорості, відповідальності та справедливості, включаючи виплату компенсацій сім’ям жертв цієї жахливої трагедії», – інформує сайт МЗС України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу 21 липня повідомив про успішне зчитування чорних  ящиків зі збитого українського літака «Міжнародних авіаліній України», яке відбулося 20 липня. Скриньки розшифрували у французькому місті Ліон за присутності представників кількох країн, серед яких були і українські експерти. При цьому міністр зауважив, що Іран «надто довго» затримував передачу бортових самописців міжнародній спільноті.

«Вчора відбулося зчитування чорних ящиків, за моєю інформацією, воно пройшло успішно. Але я хочу наголосити, що попри всі пояснення, які ми чуємо від іранської сторони, ми занадто довго чекали на передачу чорних ящиків для розшифрування. І, коли ми чуємо аргументи про те, що літаки не літали, не було можливості – я хочу запевнити вас, що для питання транспортування чорних скриньок на розшифровку, і Україна, і інші постраждалі країни були готові вжити екстраординарних заходів, включно з надсиланням літака для того, щоб скриньки якнайшвидше були розшифровані в авторитетній лабораторії», – сказав він.

Дмитро Кулеба відповів на питання про відповідальність Ірану та співпрацю з розслідування причини збиття. Він пояснив, що не варто “лізти поперед батька в пекло” й погрожувати одразу Ірану санкціями за те, що вони щось не зроблять, адже Україна розраховує, що Іран проведе і здійснить ті дії, які від нього вимагають, оскільки вони усвідомлюють, що те, що сталося – це не помилка однієї конкретної людини, а значно глибші проблеми щодо яких виявляють занепокоєння й інші країни.

Тому в інтересах усіх сторін, в інтересах безпеки міжнародного повітряного авіасполучення – розслідування, усунення недоліків відповідно до міжнародних стандартів, звісно, якщо наші іранські партнери уникатимуть пошуку правди і встановлення всіх обставин справи. Тоді Україна перейде до інших стратегій, і безумовно, будуть задіяні всі механізми, аби змусити Іран зробити необхідні кроки. В інтересах самого Ірану виявити всі недоліки, максимально чесно поділитися ними з міжнародним співтовариством, і усунути – це питання безпеки пльотів над Іраном загалом.

«Іран має пояснити в усіх деталях, що сталося. В сучасному світі просто взяти й збити літак одінй людині не під силу. Навіть якщо це людина надзвичайно підступна, талановита і сповнена злих намірів. Ми маємо ставити питання ширше: не про людську помилку, а про взагалі функціонування системи управління повітряним простором Ірану. І ми хочемо почути відповідь на питання – чи ця система функціонувала на момент збиття літака, чи вона функціонувала коректно, чи не було втручання у її діяльність, і якою все-таки є істинна причина збиття мирного українського літака над Іраном. Саме його, а не інших літаків, які перебували в іранському просторі», – заявив Кулеба.

Нагадаємо заяви с поясненням збиття українського літака: 11 січня президент Ірану Хасан Рухані визнав, що літак було випадково збито ракетами, випущеними Корпусом вартових Ісламської революції. За словами офіційних представників Ірану, причиною трагедії став людський фактор. Влада Ірану заявила про непорозуміння між військовими та зміщення ракетної батареї​.

Міністр заявив, що Київ вимагає від Ірану визнати свою міжнародну відповідальність за збиття українського літака, вибачитися, провести технічне розслідування відповідно до вимог Чиказької конвенції, а також кримінальне розслідування з притягненням всіх винних до відповідальності.

Голова МЗС проінформував про те, що  в Києві вже цього тижня чекають на делегацію з Ірану для переговорів щодо цього питання.

«Вчора ми отримали інформацію про те, що іранська делегація готова прибути до України вже цього тижня для ведення перемовин з нами щодо компенсації. Ми давно наполягали на такому візиті. Ми готові до цих переговорів і розраховуємо на те, що сьогодні Іран вже офіційно підтвердить візит своїх представників і цього тижня в Києві відбудуться такі перемовини», – додав Кулеба.

Ще 2 липня країни міжнародної групи з координації допомоги жертвам збитого в Ірані українського літака, до якої входять Україна, Канада, Афганістан, Велика Британія і Швеція, підписали Меморандум про взаєморозуміння у співробітництві на переговорах щодо виплати компенсацій Іраном. Документ визначає Україну речником, що від імені групи буде вести перемовини з Іраном.

Нагадуємо, що Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі дев’ять членів екіпажу і 2 пасажирів).

Автор – Боніфацій