Індекс публічності Дніпровської міськради повільно зростає

26.04.2018 12:00   -
Автор:

Індекс публічності – це загальнонаціональна кампанія моніторингу прозорості, відкритості та підзвітності діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Громадянська мережа ОПОРА провела дослідження публічності Дніпровської міськради.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ».
Загальний показник індексу публічності Дніпровської міської ради в 2017 році складає 59 %, що у порівнянні з минулорічним результатом збільшився на 15 %. В загальному рейтингу з 24 обласних центрів, які брали участь у дослідженні, цей показник відповідає 17 позиції. Незважаючи на ріст показника публічності, Дніпровська міська рада досі залишається в категорії міст із низьким рівнем публічності муніципалітетів. У розрізі окремих суб’єктів, публічність є наступною: публічність міського голови становить 60 % (17 місце в рейтингу), публічність виконавчих органів – 57 % (16 місце в рейтингу), публічність депутатського корпусу – 61 % (18 місце в рейтингу).
Основною причиною зростання позиції у всеукраїнському рейтингу порівнюючи з попереднім 24 місцем (2016 р.) став запуск нового сайту Дніпровської міської ради, де значно покращився функціонал для користувачів та з’явилось багато нових розділів з потрібною та корисною інформацією для мешканців міста.
Читайте также: Діяльність міського голови Дніпра має низький рівень публічності, – ОПОРА
В кінці 2017 – на початку 2018 року жоден з виконавчих органів не прозвітував перед територіальною громадою про результати своєї роботи за минулий рік. На момент моніторингу на офіційному сайті Дніпровської ради були присутні звіти лише частини виконавчих органів міської ради про результати їх діяльності у 2017 році, але зараз вже всі виконавчі органи оприлюднили свої звіти на сайті. Не в повному обсязі доступна інформація про керівників виконавчих органів, про графік прийому громадян керівниками виконавчих органів та процедуру запису до них. Відсутня на сайті інформація про місцеві цільові програми та окремі звіти стосовно їх виконання. Звіти виконавчих органів про хід та результати відчуження комунального майна на веб сайті ради також не були опубліковані. Досі тривають роботи із створення містобудівного кадастру міста.
Позитивною практикою в роботі виконавчих органів є публікація усіх проектів рішень виконавчого комітету та оприлюднення власне рішень виконкому без порушення термінів. Створено окремий сайт Портал відкритих даних, де у форматі відкритих даних можна знайти біля 200 нових наборів даних, які також вплинули на прозорість роботи виконавчих органів.
Читайте также: Борис Филатов открестился от инициативы своих чиновников
В місті Дніпро діють два ЦНАПи, які працюють у відповідності до вимог чинних нормативно-правових актів. В ЦНАПах в 2017 році почала діяти електронна черга. Сайт Центру надання адміністративних послуг дає можливість отримати інформацію про будь – яку адміністративну послугу, роздрукувати пусті бланки для отримання певних послуг. Одним з негативних моментів у роботі ЦНАП є відсутність можливості попереднього запису на прийом.
Серед позитивів роботи Дніпровської міської ради можна зазначити створення окремого офіційного сайту про діяльність депутатів ради, на якому можна ознайомитись зі складом ради, присутня біографічна інформація стосовно всіх депутатів, графік їх прийому, адреси та контактні номери телефонів, не вистачає лише електронних адрес приймальнь, що значно ускладнює співпрацю з депутатами. Регулярно оприлюднюються проекти рішень та безпосередньо самі рішення прийняті радою, публікуються дані про реєстрацію на пленарних засіданнях сесії ради, присутні результати поіменного голосування депутатами. Також хорошою є практика online трансляції сесій міської ради та засідань депутатських комісій.
Читайте также: Филатов заведет в город новых перевозчиков и поднимет цены в электротранспорте
Одним з основних мінусів є відсутність письмових звітів деяких депутатів та уніфікованих процедур звітування перед територіальною громадою.(На момент проведення моніторингу лише 34 депутати з 64 подали свої звіти ) Попри те, що у Дніпрі діє практика використання депутатських фондів на виконання повноважень виборців (рішення прийняте Дніпровською міською радою, 30.03.2016 р. “Про Програму виконання доручень виборців депутатами Дніпропетровської міської ради VII скликання на 2016 – 2020 роки та Положення про витрачання коштів міського бюджету, передбачених на фінансування цієї Програми”) звітів щодо їх використання на сайті нема, відсутні звіти про роботу депутатських комісій. Одним із вагомих мінусів в роботі ради, залишається ускладнена та незрозуміла процедура, яка дозволяє мешканцям громади виступати на пленарних засіданнях ради, це зменшує можливість участі громадян у вирішенні місцевих питань.