Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата в члени ЄС

02.03.2022 10:58   -

Європейський парламент проголосував за резолюцію, в якій закликав інституції Європейського Союзу працювати над тим, щоб надати Україні статус кандидата в ЄС, визнавши у такий спосіб європейську перспективу України.

Пропозиція надати Україні статус кандидата в члени ЄС була ухвалена майже одностайно: усього проголосувало 676 євродепутатів, із них “за” — 637, проти — “13”, утрималося — “26”.

Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата в члени ЄС

“Закликає інституції ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата в ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз та на основі заслуг, а тим часом продовжувати працювати над її інтеграцією в єдиний ринок ЄС відповідно до Угоди про асоціацію”, – ідеться у документі.

Окрім цього резолюція засуджує незаконне вторгнення Росії в Україну та вимагає, щоб Кремль припинив усі військові дії в країні. Він також засуджує роль Олександра Лукашенка у нападі.

“ЄС має продовжувати працювати над інтеграцією України в єдиний ринок ЄС відповідно до чинної Угоди про асоціацію між ЄС та Україною”, – йдеться у повідомленні.

Також депутати закликають Європейську комісію та країни ЄС надати подальшу екстрену гуманітарну допомогу Україні у співпраці з гуманітарними агенціями ООН та іншими міжнародними партнерськими організаціями.

“Депутати Європарламенту категорично відкидають російську “риторику, яка натякає на можливе застосування зброї масового знищення”, нагадуючи при цьому Росію про її міжнародні зобов’язання та попереджаючи про небезпеку ядерної ескалації конфлікту”, – зазначили в Європарламенті.

28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

26 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що зараз, коли Збройні сили України боронять Україну від російських військ, настав час ухвалити рішення про членство України в ЄС.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловилась на підтримку вступу України до складу Євросоюзу.

Згідно з опитуванням Соціологічної групи “Рейтинг”, оприлюдненого 17 лютого 2021 року, вступ до ЄС підтримують 68% українців, до НАТО — 62% громадян, що є найвищим показником за всю історію подібних спостережень із 2014 року.