Європа схвильована рішенням КСУ, але не підтримує ініціативи Зеленського щодо його розпуску

02.11.2020 13:07   -

В інтервю для DW депутат європарламенту Пятрас Ауштрявічюс заявив, що підписаний ним і ще 5 депутатами лист до української влади як реакція на скасування КСУ 27 жовтня 366-ї статті Кримінального кодексу щодо відповідальності за недостовірне декларування майна держслужбовців, не містить підтримки ініціативи президента Зеленського щодо розпуску Конституційного Суду. За словами Ауштрявічуса, в листі було засуджено лише можливе згортання реформ та боротьби з корупцією в Україні.

Наша відправна точка – це потреба у рішенні. Тому ми не говоримо про підтримку практичних кроків Володимира Зеленського“, – пояснив Ауштрявічюс. 

Пятрас Ауштрявічюс

Іншими словами, європейські депутати закликають до вирішення проблем із антикорупційним законодавством, але при цьому не наказують, в який спосіб українська влада це зробить. Більше того – Рада Європи уже застерегла Зеленського від спроб незакнонного розпуску Конституційного Суду за допомогою парламента, назвавши такі спроби грубим порушенням Конституції України.

Припинення повноважень суддів є кричущим порушенням Конституції і фундаментального принципу поділу влади. Порушення Конституції, навіть якщо, можливо, для цього є хороша причина, не може привести до культури конституціоналізму та поваги до верховенства права, які мають на меті боротьбу з корупцією. Ми розуміємо, що перед вами стоїть дуже серйозне завдання, і не недооцінюємо необхідність своєчасних, твердих і рішучих дій. Проте, ми наполегливо закликаємо вас зважати на несприятливі, глибокі і довгострокові наслідки для вашої країни можливого поспішного рішення звільнити конституційних суддів“, – йдеться в листі від Ради Європи.

Дане уточнення є дуже важливим, адже напередодні, 31 жовтня, голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив про підтримку депутатами Європарламенту президентського законопроєкту про оновлення складу Конституційного Суду України.