ЄС заморозив активи РФ на сотні мільярдів: гроші можуть передати Україні

28.05.2023 10:06   -

ЄС заморозив активи Центробанку РФ на загальну суму 200 млрд євро. Зараз в Євросоюзі вирішують, як можна витратити кошти. Серед пропозицій: направити їх Україні для відновлення.

Як повідомляє агентство Bloomberg, країни ЄС повідомили про нові цифри щодо заблокованих активів після 10-го пакета санкцій, який змусив банки оприлюднити інформацію про розмір своїх активів. “ЄС прагне забезпечити, щоб Росія заплатила за збитки, завдані Україні”, – заявив в інтерв’ю речник Єврокомісії Крістіан Віганд, який підтвердив ці цифри.

ЄС також заморозив 24,1 мільярда євро російських приватних активів фізичних та юридичних осіб, які потрапили під санкції, після вторгнення в Україну понад 14 місяців тому. Він наклав санкції на майже 1500 осіб, обмежив експорт сотень товарів і технологій і став мішенню для багатьох ключових джерел доходу Москви, але намагався знайти й заморозити активи російських мільярдерів, які потрапили під санкції.

Комісія тісно співпрацює зі Швецією, яка головує в ЄС, “щоб просувати дискусії” щодо запропонованих варіантів використання заморожених активів центрального банку. ЄС також продовжує обговорення цього питання з міжнародними союзниками, “щоб забезпечити необхідну координацію на міжнародному рівні”, але “ці роздуми складні як юридично, так і технічно”.

За матеріалами OBOZREVATEL.