ЄС розглядає військову місію для розблокування українських портів

28.05.2022 13:26   -

Євросоюз розглядає можливість запуску спеціальної військово-морської місії для розблокування українських портів з метою експорту збіжжя. Як зазначає видання, у Брюсселі побоюються голоду в країнах, які залежать від пшениці, заблокованої Московією в українських суднах та портах.

Про це пише іспанське видання El Pais.

Питання планують розглянути на саміті лідерів ЄС 30—31 травня.

Згідно з джерелами, Брюссель розглядає супроводження військовими кораблями вантажних суден із порту в Одесі. У ЄС розуміють, що буде серйозний ризик зіткнення з московитськими військовими кораблями, але в деяких країнах світу вже починається гуманітарна криза через нестачу продовольства.

Видання пише, що у проєкті висновків саміту ЄС «засуджує знищення та незаконне привласнення сільськогосподарської продукції України росією». Саміт попросить Москву «зняти блокаду українських портів та дозволити вивіз продуктів харчування, зокрема з Одеси».

При цьому, як наголошують у виданні, одна з проблем реалізації такої місії полягає в тому, щоб відкрити прохід європейським суднам у порт Одеси, що регулюється Конвенцією Монтре, за виконанням статей якої стежить Туреччина.

Втім, джерело газети стверджує, що Туреччина може дати дозвіл на прохід європейських кораблів, оскільки йдеться про гуманітарну місію.

Радник президента Олег Устенко повідомив, що Україна має достатні запаси зерна, щоб задовольнити внутрішній і світовий попит до кінця 2022 року, а то й у 2023-му.

Хорватія запропонувала для транспортування українського зерна власні порти, розташовані на узбережжі Адріатичного моря.

Україна запропонувала створити Організацію країн-експортерів зерна, яка б допомогла запобігти голоду у світі, а також захищала б інтереси своїх членів у питанні імпорту зернової продукції.

Через війну в Україні у світі зросли ціни на зерно. Про це інформує Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Бойові дії вже призвели до непрямого тиску на ціни на зерно у світі. РФ продовжує блокувати українські порти, це призводить до нестачі поставок і до подальшого зростання цін на багато основних продуктів, йдеться у повідомленні британської розвідки.

Представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік повідомив, що в портах України через війну заблоковано майже 4,5 мільйона тонн зерна, а залізниці недостатньо для експорту.

На московщину з тимчасово окупованих територій України вивезли вже близько 400 тисяч тонн зернових, а росіяни погрожують фермерам забрати ще як мінімум 70 % майбутнього врожаю.

За даними української розвідки, значна частина вивезених з України зернових перебуває на суховантажних суднах під московитським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу — Сирія.

Як раніше повідомляв перший заступник очільника Мінагрополітики Тарас Висоцький, до війни Україна постачала 10 % світового експорту пшениці, понад 15–20 % ячменю, понад 50 % соняшникової олії. Україна обмежила експорт деяких зернових на час війни.