ІДІЛ взяла на себе відповідальність за теракт у Відні

04.11.2020 16:57   -

ІДІЛ взяла відповідальність за теракт у Відні, в результаті якого загинули четверо людей, – повідомляє Іndependent.

2 листопада було скоєно теракт у жвавому районі нічного життя Відня – за кілька годин до набуття чинності посилення обмежень через коронавірус.

У вівторок “Ісламська держава” взяла на себе відповідальність за смертельний напад у Відні в заяві, переданій інформаційним агентством Amaq, разом із зображенням та відео. На знімку, опублікованому в Telegram, зображений бородатий чоловік, якого ідентифікували як “Абу Дагна Аль-Олбані”.

Зловмисник Куджтім Фейзулай, який був застрелений поліцією під час нападу ввечері в понеділок використав ім’я Абу Дуджана аль-Альбані.

У заяві йдеться про те, що саме він напав на натовпи людей у ​​центрі Відня. На фотографії Олбані з пістолетом, автоматом і мачете, якими він був озброєний під час нападу, а також з каблучкою із написом “Мохаммед – посланник Аллаха”.

Зображення Куйтіма Фейзулая, яким Ісіда поділилася, коли вона несла відповідальність за напад у Відні

На відео Фейзулай присягає на вірність своєму лідерові Абу Ібрагіму аль-Хашимі аль-Курасі арабською мовою та усміхається, коли той підписував контракт.

Австрійські чиновники ідентифікували зловмисника як Куйтіма Фейзулая , подвійного громадянина Австрії та Північної Македонії, який у квітні 2019 року був засуджений до 22 місяців арешту за спробу поїздки до Сирії з метою приєднання до Ісламської держави. 

Але його було звільнено у грудні, за вісім місяців, через австрійський закон про молодих правопорушників.

Під час судового розгляду влада намагалася позбавити австрійського громадянства Фейзулая, проте міністр внутрішніх справ Карл Нехаммер заявив, що спроба не вдалася через недостатньо доказів терористичної діяльності.

Він народився в Австрії, але також мав громадянство Північної Македонії і мав сімейні зв’язки з Албанією.

Повідомляється, що Фейзулай виконав програму дерадикалізації і, мабуть, переконав владу, що він більше не є загрозою.

Пан Нехаммер заявив, що, як вважається, бойовик навмисно обдурив чиновників, додавши: “Попереджень про радикалізацію не було … йому вдалося обдурити керівників у програмі дерадикалізації, які опікувалися ним”.

Помилкове дотримання таких заходів викликає занепокоєння по всій Європі на тлі хвилі нападів колишніх в’язнів-терористів, включаючи нещодавні напади Великобританії на Рибний магазин.

Зростає занепокоєння щодо радикалізації та терористичних зв’язків у в’язницях. Звіт, опублікований Королівським коледжем Лондона, що охоплює 10 європейських країн, свідчить: “Серед екстремістів з’являється думка, що в’язниця – це можливість, не лише для вербування чи створення мережі, але й для працювати над собою“.

Адвокат Фейзулая в судовій справі 2019 року Ніколаус Раст заявив, що його клієнт на той час здавався “абсолютно нешкідливим”.

“Це був молодий чоловік, який шукав своє місце в суспільстві, який, мабуть, пішов не в ту мечеть, опинився в неправильних колах”, – сказав пан Раст. “Я не можу сказати, що саме сталося”.

Сім’я Фейзулая «взагалі не була суворо релігійною; сім’я не була радикальною – це була цілком нормальна сім’я», – додав він. “Я все ще пам’ятаю, що сім’я не могла повірити, що сталося з їхнім сином”.

З 2014 року ІДІЛ закликає прихильників, які не можуть їздити на її території, проводити теракти у своїх країнах.

Численні жорстокості були скоєні людьми, які прагнули воювати за кордоном і не змогли долучитися до бойовиків ІДІЛ.

Повідомлялося, що Фейзулай, як і до Сирії, намагався поїхати, щоб приєднатися до ІДІЛ в Афганістані в 2018 році.

“ІДІЛ”, “Аль-Каїда” та інші групи джихадистів посилюють заклики до жорстокості в останні тижні після останніх нападів у Франції та дискусії щодо карикатур на пророка Мухаммеда.

Британська влада підвищила рівень загрози терору у Великій Британії до серйозного, тобто атаки є дуже ймовірними, посилаючись на відстріл у Відні.

Поліція затримала 14 осіб, пов’язаних з Фейзулаєм, в ході розслідування, яке триває, та обшукала 18 об’єктів нерухомості.

Австрійський канцлер Себастіан Курц назвав стрілянину терактом ісламістів.

“Це був напад з ненависті – ненависть до наших основних цінностей, ненависть до нашого способу життя, ненависть до нашої демократії, в якій усі люди мають рівні права та гідність”, – додав він.

“Нас не залякують терористи. Ми будемо захищати свої основні цінності, спосіб життя та демократію всіма силами”.

Пан Курц сказав, що влада “буде переслідувати всіх, хто має щось спільне з цим злочином, усіма доступними засобами”.

Він додав: “Ми завжди повинні усвідомлювати, що це не зіткнення між християнами та мусульманами, або між австрійцями та мігрантами. Це боротьба між багатьма людьми, які вірять у мир, і тими, хто хоче війни”.

Уряд розпорядився про триденну національну жалобу та провів хвилину мовчання опівдні у вівторок, а провідні політики поклали вінки та свічки там, де стався напад.

Теракт у Відні - в Австрії оголошений траур - новини Австрії