Терор у Відні одразу у кількох місцях. Є загиблі. Оголошено розшук

03.11.2020 11:30   -

Кілька людей загинули та постраждали внаслідок теракту у Відні. Зловмисники можуть бути вже за межами Відня, тож федеральна поліція оголошує про посилений прикордонний контроль. 

Всього внаслідок нападу ввечері в понеділок у центрі Відня загинули п’ять людей. Четверо з них – жертви, дві жінки та двоє чоловіків. П’ятий загиблий – вбивця, якого застрелили у центрі Відня у вечір понеділка – його особу встановлено. Міністр внутрішніх справ Карл Нехаммер підтвердив повідомлення у ЗМІ, що це симпатик ІДІЛ. У вівторок вранці поліція не хотіла розкривати жодних деталей про походження та вік злочинця.

Навіть через кілька годин після теракту у Відні однозначності немає: поліцейська операція у розпалі, пошук можливих спільників терористів триває. Тим часом міністр внутрішніх справ Австрії підтвердив ісламістський мотив нападу, – повідомляє welt.de.

Innenminister: «Augenscheinlicher Terroranschlag» in Wien

Австрійська поліція розшукує вбивцю-втікача у вівторок вранці після теракту у Відні: “Наразі ми не можемо виключати існування інших терористів”, – сказав міністр внутрішніх справ Австрії Карл Нехаммер.

Ще 17 людей постраждали, семеро з них серйозно. За даними вбита жінка – офіціантка. Друга жінка-жертва – жінка у віці від 40 до 50 років. Це підтвердив міністр внутрішніх справ. 

 Як повідомив речник Міністерства внутрішніх справ влада припускає, що максимум чотири особи, які вчиняли злочин. 

Кілька обшуків будинків, кілька арештів

Особа вбитого вбивці не була розголошена на прес-конференції у МВС у вівторок вранці з тактичних міркувань. Зазначається, що його оточення буде перевірено. За словами міністра внутрішніх справ, чоловік, озброєний автоматичною рушницею, пістолетом та мачете, також носив фіктивний вибуховий пасок шахіда. Генеральний директор з питань громадської безпеки Франц Руф повідомив, що тієї ночі його квартиру відкрили вибухівкою та провели обшук будинку. Кілька людей були заарештовані, повідомили в МВС.

Wohl Terroranschlag in Wiener Innenstadt • NEWS.AT

Під час теракту у вечір понеділка сім поліцейських застосували службову зброю. За словами президента Віденської державної поліції Герхарда Пюрстля, зловмисника “знешкодили” о 20:09 співробітники Відділу оповіщення Віденської оперативної групи (WEGA). Серед постраждалих був молодий поліцейський. 28-річний хлопець виконував свої обов’язки в центрі міста, коли зустрів зловмисника, який хаотично стріляв у перехожих, тому й застрелив терориста. Здоров’я ж поліцейського все ще було критичним у вівторок вранці, але стабільне. Заявив прес-секретар Віденської асоціації охорони здоров’я Крістоф Мієрау.

На сьогодні відомо, що вбивці переїхали з Сейтенштеттенгассе до центру міста. Вони “хаотично” стріляли в гостей у пабах, іноді в групи людей у ​​пабних двориках. 

Терористичний акт поширився на шість місць злочинів. Перші постріли пролунали у Сейтенштетґанґасе, неподалік від синагоги. За даними поліції, трапились інциденти ще в п’яти місцях у місті, усі вони знаходились у безпосередній близькості від вихідної точки. За словами прес-секретаря Міністерства внутрішніх справ іншими місцями були Морзінплац, Зальцгріс, м’ясний ринок, ринок фермерів та Грабен.

Відео показало драматичні сцени з Seitenstettengasse. Чоловік, озброєний довгою рушницею, біжить по алеї і стріляє у чоловіка, який стоїть перед пабом, який потім руйнується. Незабаром після цього зловмисник повертається і вдруге стріляє в чоловіка, що лежить на землі, з пістолета з близької відстані.

В іншому відео силовики бачать чотирьох чоловіків на розі Грабен / Тухлаубен з піднятими руками та оголеними грудьми. Є також їх фотографії, на яких чоловіки стають на коліна на землі перед важкоозброєним спецназом, мабуть, це можуть бути арешти.

Eilmeldung: Dramatische Aufnahmen aus Wien - Terroranschlag: Mehrere tote &  verletzte Menschen! - YouTube

Поліція закликала не поширювати такі відеозаписи чи фотографії. Поширення такого контенту в соціальних мережах загрожує як цивільним, так і екстреним службам, наголосила поліція. Виконавча влада попросила, щоб такі матеріали були надані поліції для надання їм допомоги. Для цього була створена платформа для завантаження; її можна отримати за адресою https://upload.bmi.gv.at.

Найважливіші факти з першого погляду:

  • Зловмисник, підозрюваний у симпатії ІДІЛ, відкрив вогонь у центрі Відня до 20:00, а перші екстрені дзвінки в поліцію надійшли рівно о 20:00.
  • Загалом є п’ятеро загиблих та кілька поранених внаслідок перестрілок. Загинули четверо цивільних осіб, а також один зловмисник. Сім людей перебувають у стані, що загрожує життю.
  • У шести місцях відбувся обмін вогнем: Seitenstättengasse, на м’ясному ринку, на фермерському ринку, на Грабені, на Зальцгрісі та на Морзінплац.
  • Зловмисника застрелив працівник поліції WEGA о 20:09.
  • У зловмисника було виявлено автомат та боєприпаси. Пояс вибухових речовин виявився муляжем.
  • Міністр внутрішніх справ Карл Нехаммер говорив про ісламістське походження бойовика. Поліція досі розшукує інших співучасників.
  • У вівторок обов’язкове навчання у Відні буде припинено. Населенню рекомендується не залишати власні чотири стіни, якщо це можливо.

Меркель: “Ісламістський терор – наш спільний ворог”

Канцлер Ангела Меркель вражена нападами. “У ці жахливі години, коли Відень став об’єктом терористичного насильства, я думаю про людей там і про силовиків, які протидіють небезпеці”, – заявила канцлер у Twitter. “Ми, німці, підтримуємо наших австрійських друзів у співчутті та солідарності”, – продовжила канцлер. “Ісламістський терор – наш спільний ворог. Боротьба з цими вбивцями та їх підбурювачами – це наша спільна боротьба”.

Президент Франції пропонує допомогу

Президент Франції Еммануель Макрон висловив співчуття Австрії. Французи розділили шок і горе австрійців, написав Макрон німецькою та французькою мовами у Twitter. Після Франції зараз атакується ще одна дружня країна.

Макрон пообіцяв канцлеру Австрії Себастьяну Курцу повну солідарність та підтримку з боку Франції і запропонував допомогу, якщо це буде необхідно. За останні кілька тижнів у Франції було три напади. Кожен із слідчих припускає ісламістське походження.

ЄС засуджує “боягузливий вчинок”

Голова Ради ЄС Шарль Мішель засудив передбачуваний теракт як боягузливий вчинок проти життя та людських цінностей. “Я думаю про жертви та людей у ​​Відні після страшного нападу”, – сказав Мішель. Європа на боці Австрії. Голова комісії ЄС Урсула фон дер Лейен була “вражена і засмучена жорстоким нападом у Відні”. Європа виступає “повністю солідарною з Австрією”, – сказала вона у Twitter.