“Іда” завдала збитків на 40 мільярдів доларів

01.09.2021 12:23   -

Жителі США діляться моторошними кадрами стихії: сильний вітер змінив напрямок річки Міссісіпі

Ураган «Іда» четвертого ступеня потужності (з п’яти) досяг берегів США та обрушився на штат Луїзіана, – повідомляє The Wall Street Journal.

Преса називає його одним з найпотужніших в історії країни, а також одним із найжорстокіших після урагану «Катріна», який в 2005 році забрав життя понад 1800 людей.

З огляду на нищівні пориви вітру (до 230 км/год), а також наслідки урагану, губернатор Луїзіани Джон Бел Едвардс взагалі назвав «Іду» одним з найсильніших ураганів за останні 170 років.

Вітер виявився настільки сильним, що річка Міссісіпі змінила свій напрямок зі швидкістю близько півтора метри на секунду.

У США у штаті Новий Орлеан запровадили комендантську годину, аби уникнути мародерства на тлі того, що ураган «Іда» знеструмив штат, – повідомляє BBC.

Мер ЛяТойа Кантрелл сказала, що комендантська година триватиме з 20:00 до 06:00, а поліція повідомила, що в місті вже було кілька інцидентів пограбувань на тлі відсутності світла. Енергетичні компанії вже працюють над відновленням електропостачання, однак у деяких районах на це можуть піти тижні.

Також від урагану «Іда» постраждали водні служби та інфраструктура міста. Федеральні чиновники кажуть, що близько 441 тисячі людей у 17 округах по всьому регіону не мають води, стільки ж людей можуть ще місяць просидіти без світла.

Загалом у штаті випало близько 20 см дощу під час урагану «Іда», який оцінили у четверту категорію небезпеки з п’яти можливих. Хоча швидкість поширення «Іди» сповільнилась, влада продовжує попереджати про шторми і зливи на півдні США. Місцеві чиновники закликали евакуйованих жителів відкласти повернення додому, оскільки понад мільйон будинків і підприємств залишаються без світла.