Як проходитиме Саміт миру та чого від нього очікувати

15.06.2024 15:33   -

Саміт миру у Швейцарії відбудеться вже цими вихідними. На зустріч приїдуть більше 75 лідерів держав. Проте для обговорення на саміті утвердили лише 3 пункти з 10 представлених у «формулі миру» президента Зеленського. Чому ця зустріч важлива, які питання підійматимуться та яких результатів можна очікувати?

15 та 16 червня у Швейцарії пройде перший Глобальний саміт миру. Запросили понад 160 країн, однак наразі свою участь підтвердили лише 78. росію та її головних союзників на зустріч не запрошували.

«Це одна із відповідей на питання, які країни хочуть дійсно справедливого миру, а які просто про це говорять. І тому перший саміт, на якому немає росії, це якраз конкретно для тих, хто хоче не блокування процесу, а вибудувати план дій на найближчий час, щоб закінчити, дійсно закінчити справедливо війну», – зазначив Президент України Володимир Зеленський.

15 листопада 2022 року Володимир Зеленський під час засідання «Великої двадцятки» презентував свою «формулу миру». Вона передбачає виконання 10 пунктів, що у підсумку має призвести до завершення війни та забезпечення стійкого миру. 

3 пункти, які обговорюватимуть на Саміті миру:

  1. Ядерна безпека – відмова росії від погроз застосування ядерної зброї і демілітаризація Запорізької АЕС та передання станції під контроль українського персоналу і МАГАТЕ.
  2. Продовольча безпека – безперешкодний експорт агропродукції з усіх українських портів.
  3. Звільнення усіх полонених та повернення депортованих.

Проте для обговорення на саміті утвердили лише 3 пункти.

Це ядерна безпека, тобто відмова росії від погроз застосування ядерної зброї і демілітаризація Запорізької АЕС та передання станції під контроль українського персоналу і МАГАТЕ. Продовольча безпека — безперешкодний експорт агропродукції з усіх українських порті. Та звільнення усіх полонених та повернення депортованих.

«Якби саміт нічого не значив, то росія і Китай так би не нервували, тому що це дуже досвідчені і дипломатичні країни. Вони знають, що те, що там буде ухвалено, багато речей є довгостроковими. Вимоги, до прикладу, обміну всіх полонених і дітей повернення – це така, знаєте, вимога дуже потужна в даному випадку, тому що ставить всіх, хто не приїжджає на цей саміт в досить цікаве становище. Тому що ті, хто не приїжджають на саміт миру – значить за війну», – політтехнолог Тарас Загородній.

Водночас Китай та Саудівська Аравія відмовилися їхати на саміт під приводом того, що на нього не запросили росію, а без неї переговори про мир нібито неможливі. Також на саміт, попри наполегливі заклики Володимира Зеленського, не приїде президент США Джо Байден.

«Я думаю, те, що не буде Китаю, практично 100% не буде в жодному вигляді представлено, те, що не буде Байдена, він в Голівуд збирається проводити свою передвиборчу кампанію, те, що не буде ще низки лідерів, які могли б в принципі бути, але будуть лідери меншого рангу, нижчого рангу від своїх країн – це все говорить не на користь цього саміту, тому що будь-яка міжнародна зустріч, будь-який саміт багато в чому визначається рангом людей, які туди приїжджають», – каже кандидат політичних наук Руслан Ключник.

Деякі політологи заявляють, що ще одна проблема Саміту – це перегріті очікування від нього.

«Це все заявлялося як мало не початок великого мирного процесу, а по факту щонайменше на цій конференції, яка вже буде на вихідних, питання закінчення війни – вони в принципі не будуть розглядатися», – політолог Мар’ян Ощановський.

При цьому в Україні наголошують, що навіть затвердження позитивного рішення по трьом з десяти пунктів «формули миру» буде важливою дипломатичною перемогою.

«Будемо сподіватися, що за результатами цього саміту це буде справді таким… що воно буде мати продовження і що це не буде одиночний захід, як були схожі в Саудівській Аравії чи в Туреччині, де вузькопрофільні питання розглядалися, а що, наприклад, за його результатами його учасники заявлять про те, що так, ми зараз розглянемо ці питання, а скажімо через місяць ми знову зберемося у Швейцарії і цього разу ми розглянемо наступні 3 питання формули миру», – політолог Мар’ян Ощановський.

Політолог наголошує, що такий результат був би дуже бажаним для України.

Джерело: ДніпроTV