Як подбати про себе під час війни людям з хворобами серця

12.04.2022 12:36   -

Досвід Другої світової війни свідчить про те, що найпоширеніші хвороби, які загострюються під час війни, – це гіпертонія та ішемічна хвороба серця. Про це на брифінгу розповів заступник директора Дніпропетровського обласного центру кардіології та кардіохірургії Сергій Максименко.

Людям з гіпертонією лікар радить не менш як двічі на день вимірювати тиск і приймати відповідні препарати.

“Якщо вам 30 і більше років, не зволікайте. Підіть і поміряйте тиск. Якщо він підвищений, зверніться до свого лікаря”, — сказав він.

Профілактика серцево-судинних хвороб складається, зокрема, з мінімізації факторів ризику, серед яких — надмірна вага, відсутність фізичних навантажень, стресові ситуації тощо. Також важливе своєчасне лікування, зазначив Сергій Максименко.

Не слід ігнорувати біль у грудній клітині, який віддає в руку. Це перша ознака інфаркту міокарда. Потрібно одразу викликати лікаря.

“Золота година”, як ми її називаємо, — це перша година, під час якої знижується летальність випадку. Якщо хворого привезли пізніше, то летальність підвищується від 3% до 6% відсотків. За останній місяць в Дніпропетровській області зросла кількість випадків інфаркту міокарда. Його виявили у ста людей”, — сказав лікар.

Обласний центр кардіології та кардіохірургії працює без змін, зокрема кількість операцій, які зараз роблять, майже така сама, як і до війни. Усі обстеження та лікування гострого інфаркту міокарда безкоштовні.

Серцеві хвороби складають 65% у структурі смертності людей на планеті.