Громади Дніпропетровщини є лідерами за фінансовими показниками – звіт «U-LEAD з Європою»

31.01.2022 16:52   -
Автор:

28 січня Регіональний офіс “U-LEAD з Європою” у Дніпропетровській області провів онлайн-подію День відкритих дверей. У заході взяли участь понад 90 учасників: представники громад регіону, журналісти та експерти.

Згідно підсумків офісу, громади Дніпропетровської області лідирують не лише за фінансовими показниками серед інших громад України, – вони є найбільш активними учасниками навчальних заходів «U-LEAD з Європою» в регіоні. Причому перші місця рейтингів спроможності займають ті громади, чиї кадри постійно професійно розвиваються.

Про це повідомила Олена Тертишна, керівниця Регіонального офісу ««U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, під час онлайн-події «День відкритих дверей».

Ми помітили дуже цікаву тенденцію. Громади, голови яких роблять ставку на розвиток кадрів, більш спроможні у фінансових рейтингах. Мабуть, тому, що їх персонал не чекає манни небесної, а вживає заходів для того, щоб нарощувати потенціал, бере участь у грантах і конкурсах, виграє гранти, залучає інвестиції“, – зазначила Олена Тертишна, керівниця Регіонального офісу ««U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, додавши, що спроможність громади напряму залежить від розвитку її кадрового потенціалу.

У 2021 році команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області провела 324 заходи, у яких взяли участь 1992 представники громад регіону. Це були тренінги, семінари, інформаційні сесії, консультації, зокрема і з залученням сторонніх експертів. Найбільш активними були Софіївська, Криворізька, Межівська, Покровська (Синельниківський район), Васильківська, Солонянська, Іларіонівська, Зеленодольська, Тернівська, Царичанська, Слобожанська, Криничанська, Слов’янська та Апостолівська громади.

У 2021 році команда «U-LEAD з Європою» запропонувала органам місцевого самоврядування новий підхід у навчанні – команда участь в унікальних освітніх циклах.

Аналізуючи результати заходів ми дійшли висновку, що навчання команд є більш ефективним та результативним“, – повідомила Олена Тертишна. Вона підкреслила, що робота в команді гуртує та об’єднує громаду, а також дає розуміння спільної справи і знов кращі результати в плані економічного розвитку.

Радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Вікторія Троценко розповіла, що найбільш мотивовані команди від територіальних громад області у 2021 році пройшли конкурсні відбори і долучилися до всеукраїнських програм “Кроки для керівників” (18 осіб), “Кроки для спеціалістів “Просторове планування і управління природними ресурсами” (18 осіб), “Кроки для старост” (16 осіб) і “Кроки для фінансистів” (14 осіб). Навчання триватимуть і цьогоріч: 5 команд візьмуть участь у програмі “Стратегія розвитку громади”, 10 – у “Кроках для старост”, 25 – у “Кроках для керуючих справами”.

За словами Андрія Мужевського, радника з питань муніципальних фінансів та управління, громади Дніпропетровської області завжди випереджали інших і за темпом приросту надходжень, і за показником власних доходів на одного мешканця.

У 2021 році пандемія коронавірусу суттєво вплинула на стабільність бізнесу і податкових надходжень у громадах. При цьому у 2021 році надходження зведеного обласного бюджету збільшилися на 25% – з 42,2 млрд грн до 52,9 млрд.

За його словами, у 2022 році громади чекає чимало викликів. Наприклад, через підвищення вартості газу, вже сьогодні є непоодинокі випадки скорочення виробництва, великі підприємства відправляють працівників у відпустки без збереження заробітної плати. Також суттєвий вплив на економіку громад Дніпропетровщини має закриття шахт та бюджетоутворюючих підприємств.

Громадам необхідно детально вивчити структуру доходів і робити певні кроки в напрямку диверсифікації джерел і податкових агентів. Для тих, хто звик функціонувати за рахунок дотацій та субвенцій, важливо шукати власні джерела надходжень, приводити до ладу фіскальну дисципліну, налагоджувати діалог з бізнесом. Резерви та можливості для цього є“, – підкреслив Андрій Мужевський.

Прикладом диверсифікації економіки та практичного застосування отриманих знань є Зеленодольська громада, голова якої Дмитро Невеселий пройшов навчання у “Кроках для керівників”. Далі у громаді написали проєкт в межах конкурсу “Громада дружня до бізнесу” і розпочали його втілення за фінансування U-LEAD.

Зеленодольськ був промисловим містом, переважна більшість мешканців якого працювала на одному підприємстві. Через скорочення працівників на містоутворюючому підприємстві зменшилися надходження до бюджету громади, які складалися здебільшого з ПДФО. Також розпочалася трудова міграція. Одним зі шляхів виправлення ситуації в місті визначили розвиток бізнес-середовища. Мета проєкту – створення сприятливих умов для активізації і сталого розвитку мікро-, малого і середнього підприємництва в місті, створення місцевої бізнес-спільноти“, – розповіла Юлія Стадник, директорка Агенції економічного розвитку Зеленодольської міської ради.

У навчальній програмі взяли участь 30 жителів громади, старші за 18 років, які вже були підприємцями або тільки планують започаткувати власну справу. Впродовж листопада-грудня вони пройшли вісім тренінгів – безкоштовно, під керівництвом досвідчених тренерів.

У громаді розробили програму підтримки місцевого бізнесу на 2022-2025 рр. та план розвитку туризму. У березні тут планують провести перший у громаді бізнес-форум, у якому візьмуть участь до 100 представників бізнесу та влади як Зеленодольської ТГ, так і довколишніх громад.
Команда Софіївської громади активно працює над пошуком свого унікального шляху розвитку. Одним із перспективних напрямків тут вважають розвиток туризму.

Наразі в громаді завершують реалізацію проєкту “Софіївська громада – зелена зона відпочинку”. Його вартість становила 381 тис. 50 грн, з яких 320 тис. 50 грн профінансувала програма “U-LEAD з Європою”, 60 тис. грн – громада, 1 тис. грн надала Агенція регіонального розвитку “Партнерство Дніпропетровщини”.

У межах проєкту вже розроблено туристичний бренд громади, складено туристичну мапу, промарковано 3 маршрути і встановлено 12 вказівників. 60 мешканців громади набули знань щодо самозайнятості чи підприємництва у сфері туризму, для 25 наймотивованіших з них пройшли індивідуальні консультації. Придбали обладнання і облаштували майстерню для виготовлення сувенірної продукції“, – розповів Петро Сегедій, Софіївський селищний голова.

Софіївська громада відома в Україні і за кордоном завдяки фестивалю «Різдвяна зірка», який проводять вже п’ятий рік поспіль. Цьогоріч у творчому конкурсі взяли участь понад 200 колективів з усієї України, також долучилися таланти з Канади та Казахстану.

Про ще один проєкт, також створений після навчання за відповідною програмою “Кроків”, розповіла представниця Межівської громади Катерина Резникова.

Для більш ефективного управління ресурсами тут розроблять Комплексний план просторового розвитку Межівської селищної громади. На розробку цього важливого документу громада одна з перших в області і Україні отримала субвенцію з державного бюджету.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.