Грати на гроші тепер легально

14.07.2020 15:07   -
Автор:

Верховна Рада таки ухвалила скандальний закон “Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор”.

За ухвалення відповідного законопроєкту у другому читанні та в цілому проголосували 248 народних депутатів.

Найбільшим критиком цього закону була і є Юлія Тимошенко, яка свого часу закрила гральний бізнес постановою уряду, одночасно подала до Верховної Ради проєкт закону про повне закриття і заборону в Україні усіх гральних автоматів, усього грального бізнесу. «Тоді, за нашої ініціативи, парламент проголосував, і рішення було прийнято. Потім законопроект пішов на підпис Президенту, і вся гральна мафія знайшла аргументи для Президента, щоб він наклав вето», – прокоментувала свої дії Тимошенко.

Для довідки: 15 травня 2009 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про заборону грального бізнесу в Україні». Законом забороняється не тільки гральний бізнес, а й участь в азартних іграх. 4 червня Президент Віктор ЮЩЕНКО ветував цей закон і запропонував парламенту доопрацювати його з метою реальної заборони цій діяльності на певний період часу до її жорсткого законодавчого врегулювання. 9 червня на прес-конференції прем`єр-міністр Ю.ТИМОШЕНКО заявила, що Кабінет міністрів звернеться до Верховної Ради з проханням подолати вето Президента. Сьогодні, 11 червня, парламент подолав вето на Закон «Про заборону грального бізнесу в Україні». “За” проголосували 390 із 429 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

І ось тепер, через одинадцять років, парламент таки прийняв закон про гральний бізнес, адже попри заборони він існував нелегально та підпільно, а тепер ця діяльність буде врегульована, хоча для Тимошенко, яка сприймала гральний бізнес однаково з наркобізнсом, й сподівалася далекого 2009 року, що «Сьогодні на гральному бізнесі поставлена остаточна крапка. Його не буде в Україні. Україна буде жити спокійно, духовно, морально. І я переконана, що це піде на користь народові України», – це катастрофа й поразка, позаяк це була її найбільша популістична тема для піару, бо більшість електорату негативно ставиться до грального бізнесу.

Закон щойно ухвалений запроваджує кримінальну відповідальність за організацію азартних ігор без ліцензії та дозволяє розташовувати зали з гральними автоматами лише у готелях, які мають три, чотири або п’ять зірок.

Також законом передбачається регулювання “класичних” лотерей. Документ вводить вікові обмеження і дозволяє грати в азартні ігри особам, старшим 21 року.

Крім цього, запроваджуються обмеження щодо реклами гральних закладів, зокрема забороняється рекламувати азартні ігри як спосіб легкого збагачення.

Згідно з документом, резидентам держави-агресора буде заборонено мати гральний бізнес на території України.

Автор – Боніфацій