Наш Антонов таки робитиме літаки для нашого війська

26.12.2020 17:23   -

ДП «Антонов» планує до кінця поточного року підписати контракт з Міністерством оборони з будівництва трьох літаків Ан-178, повідомив генеральний директор «Укроборонпрому»  Юрій Гусєв у ході візиту на підприємство, – передає Інтерфакс-Україна.

За словами Гусєва, в рамках процесу трансформації «Укроборонпрому» «Антонов» стане центром аерокосмічного холдингу, що відкриє нові можливості: і щодо комплектуючих, і за загальними проєктами з відомими компаніями, і щодо залучення фінансів.

«Стан, в якому знаходиться авіаційна галузь, неприпустимий для сучасної європейської країни – саме тому ми обговорюємо сьогодні можливості і перспективи. «Антонов» є особливим підприємством для країни і світу», – підкреслив гендиректор «Укроборонпрому».

Гусєв зазначив, що контракт з будівництва трьох нових транспортних літаків Ан-178 буде підписаний вже до кінця 2020 року.

«Протягом екскурсії по виробничих приміщень заводу ми встигли провести переговори з «Укрексімбанком» і отримати запевнення, що це станеться в 2020 році. Ми зробимо для цього все можливе, а якщо потрібно, і неможливе», – додав Гусєв.

Раніше повідомлялося, що держпідприємство «Антонов» в 2021 році має намір вийти на фінальну стадію створення нової конфігурації середнього транспортного літака АН-178 – без російських комплектуючих.

Державне підприємство «Антонов» повідомило, що вперше не використовувало комплектуючі з РФ під час складання серійного літака власного виробництва – йдеться про літак Ан-178. Про це в інтерв’ю повідомив генеральний директор компанії Олександр Лось.

«Це перший літак, який зібраний без єдиної деталі з РФ. З початком російської агресії в 2014 році ми позбулися не тільки ринку збуту, а й ринку поставок багатьох компонентів», – сказав Лось.

За його словами, проєктну роботу із заміщення російських комплектуючих Антонов провів за власні кошти. Новий літак Ан-178 на дві третини складається з обладнання американських корпорацій. На третину – з українських деталей.

Унікальна особливість Ан-178 – можливість перевезення майже всіх існуючих в світі типів пакетованих вантажів (в контейнерах і на піддонах), що робить його універсальним транспортним засобом для комерційної експлуатації, використання в збройних силах, і задіяння в умовах надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, в кінці серпня «Антонов» завершив збірку планера літака Ан-178 на замовлення міністерства внутрішніх справ Перу.