«Леся Українка: 150 імен»

26.02.2021 07:43   -

Понад 200 унікальних артефактів: автентичних документів, фотографій, живописних та графічних творів, скульптур, ілюстрацій та афіш розмістили на трьох поверхах і назвали антимузеєм. Бо, за словами куратора виставки Павла Гудімова, найважливіше – позбавити поетесу нашарування пафосу та ідеологічних шаблонів, які так старанно насаджувала радянська влада. Натомість показати, якою вона була людиною, з ким спілкувалася, захоплювалася та кого кохала, а також як творила та кого Іван Франко назвав єдиним мужчиною в українському письменстві, – розповідає 5.ua.

“Концепція виставки – показати людину, Лесю Українку. Привідкрити ті моменти, які були дискомфортні або радянською пропагандою трошки замазані, або привідкрити те, що ми не помічаємо, бо ми живемо дуже швидко”, – зауважив куратор виставки.

А режисер Влад Троїцький обрав малознані поезії Лесі Українки та інтерпретував їх в оперу Le. Виставка працюватиме від 26 лютого до 8 березня, оглянути її можна лише після попередньої реєстрації онлайн.

“Фантастична жінка, і коло, в якому вона була, всі її корифеї – Лисенко, Драгоманов, Франко – це ж була дивовижна плеяда, яка власне омріяла Україну. Ми живемо якоюсь мірою завдяки цим людям”, – каже режисер.

Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська оглянули виставку «Леся Українка: 150 імен», яка є частиною мистецького проекту, присвяченого 150-річчю видатної української письменниці та громадської діячки, – повідомляє Офіс президента.

Виставка розміщується у п’яти залах на трьох поверхах Українського дому в центрі Києва. Зала «Лінія життя» демонструє основні дати життєвого та творчого шляху Лесі Українки, вписані в культурний і політичний контекст кінця ХІХ – початку ХХ століття. У залі “Особисте” представлені особисті речі письменниці та матеріали, які присвячені її подорожам.  Виставкова частина зали “Акценти” порушує проблемні питання творчості письменниці, серед яких – “Леся Українка та радянська пропаганда”, “Історія хвороби”, “Середовище”, “Як святкували 100-річчя Лесі Українки”, “Леся і театр” тощо. Зала “Образ” розкриває постать Лесі Українки через галерею її портретів та скульптурні витвори. Крім того, представлені ілюстрації до творів письменниці.

Володимир та Олена Зеленські також ознайомилися з повним зібранням творів Лесі Українки, до якого увійшли її листи, невидані рукописи та чернетки.

«Це дуже цікавий і крутий проєкт. Леся Українка тут жива, непересічна особистість зі світоглядом, який був прогресивним для її покоління й залишається актуальним у наші часи. Думаю, що всі, хто відвідають цю виставку, отримають шанс поглянути на геніальну Лесю Українку, яку знають ще зі школи, з нової, незвичної точки зору та ще більше зацікавитися її творчістю. Леся Українка і сьогодні продовжує надихати багатьох авторів на нові творчі проєкти», – сказав Президент.

Президентське подружжя оглянуло виставку «Леся Українка: 150 імен»

Події в межах проекту «Леся Українка: 150 імен» відбуватимуться з 25 лютого до 8 березня. Виставкову частину проекту курує арт-менеджер Павло Гудімов, інтелектуально-дискусійну платформу – літературознавець Євгеній Стасіневич, театральна частина представлена режисером, продюсером Владиславом Троїцьким (опера LE).

Організатор проекту – Міністерство культури та інформаційної політики України. До роботи над заходами залучені близько 20 музейних інституцій та фондів, експерти, літературознавці, митці, куратори, театрознавці, кінознавці.