Фруктовий сад та меморіальна тематика: що є у проєктах реконструкцій рекреаційних зон Дніпра

23.06.2021 09:17   -

У Дніпрі триває капітальний ремонт і реконструкція парків ім. Володі Дубініна та ім. Писаржевського. Головними принципами створення цих рекреаційних зон є комфорт, зручність відвідування та сучасний підхід.

Наразі у парку ім. Володі Дубініна триває перша черга реконструкції. На цьому етапі закладається основа для майбутніх алей, майданчиків та зон відпочинку.
«За планом у парку буде створено дитячі майданчики, майданчики для занять спортом, а також для скейтерів, зони відпочинку, оглядові, місце для вигулювання собак. Ще на стадії розробки проєкту реконструкції парку обов’язковим питанням була доступність на територію маломобільних груп населення. Тому тут обов’язково збудують пандуси, облаштують місця відпочинку і вбиральні для людей з інвалідністю. Родзинкою парку стане зелена зона – сад. Тут висадять груші, яблуні, кущі ліщини, ожини та інші плодові, а також квітучі види рослин», – розказав заступник директора з благоустрою КП «Міська інфраструктура» Юрій Скляр.

За словами виконроба будівельного майданчика реконструкції парку ім. Володі Дубініна Сергія Білоуса, територія має доволі складний ландшафт, тому чимало часу пішло на упорядкування та вирівнювання місцевості. Без цього не можна було братися до будівельних робіт. Наразі починають прокладання зливової каналізації.

«Тут буде облаштовано капітальну зливову каналізацію, прокладено труби великим діаметром, аби вода, яка стікається саме сюди по схилу, могла вільно відводитися з парку. Також ми робимо скелет майбутнього парку. Вже вилиті з бетону підпірні стінки і основи під мощення алей та майданчиків. У процесі – сходинки та вхідна група до парку, з боку проспекту Гагаріна. Бетон не даватиме ґрунтам сходити. Після того, як ми виконаємо основну роботу, залишиться оздоблювальна: вимощення алей, упорядкування території та її озеленення», – розповів детальніше Сергій Білоус.

Водночас у парку ім. Писаржевського – третій етап реконструкції. Вона триває у тій частині парку, де розташована могила Льва Володимировича.

«Це переважно меморіальна частина парку, вона матиме трохи скорботний вигляд, налаштована на тихе перебування тут людей. На цій ділянці маємо архітектурну плавність переходу від однієї локації до іншої. Тут немає чіткого зонування чи поділу місцевості височинами. А значить, що парком зручно пересуватися абсолютно всім», – сказав заступник директора з благоустрою КП «Міська інфраструктура» Юрій Скляр.

Наразі тут прокладають інженерні мережі, облаштовують дощову каналізацію та паралельно вимощують ті частини алей, де вже виконано роботи.

«Рясні зливи вказали нам на нюанс в районі гаражів біля парку. Тому наразі ми облаштовуємо  мережу зливової каналізації з подальшим скиданням перехоплених стоків на проїжджу частину проспекту Богдана Хмельницького. Це робиться для запобігання підтопленням території», – зауважив виконроб будівельного майданчика капітального ремонту парку ім. Писаржевського Андрій Гаркавенко.

За словами фахівців, роботи з реконструкції третьої черги парку ім. Писаржевського планують завершити наприкінці вересня.