Франція вперше за десятиліття почне будівництво АЕС заради енергетичної незалежності

10.11.2021 09:03   -

Франція вперше за десятиліття відновить свою ядерну програму і почне будівництво атомних електростанцій (АЕС), – заявив президент Франції Еммануель Макрон під час телезвернення до співгромадян.

«Це дозволить Франції знизити залежність від імпорту енергоносіїв», – пояснив рішення Макрон.

Президент наголосив, що таким чином країна забезпечить достатньо електроенергії для населення, що призведе до зниження тарифів. 

«Також ми продовжуватимемо роботу над відновлюваними джерелами енергії», – додав Макрон.

Нагадаємо: у листопаді президент Франції матиме останню можливість виконати обіцянку відвідати Україну до кінця своєї п’ятирічної каденції.

«Здається, нарешті питання візиту до України президента Франції (після 23-річної паузи) перейшло у практичну площину. Ввічливо-обнадійливі фрази про те, що в господаря Єлисейського палацу «є бажання, і можливість візиту розглядається», які мені довелося десятки разів чути від французьких колег під час роботи в Парижі, трансформувалися, за моєю інформацією, в узгодження дат і практичного наповнення зустрічі на найвищому рівні. Очевидно, цьому була приурочена істотна частина перемовин під час недавніх відвідин Києва радницею Емманюеля Макрона, колишнім послом Франції в Україні Ізабель Дюмон. Подейкують, що візит відбудеться наприкінці листопада», –  написав експосол України у Франції Олег Шамшур у статті «Чи встигне Макрон приїхати до України?» для «Дзеркала тижня».

На думку дипломата, це остання можливість для Макрона виконати обіцянку відвідати Україну до кінця своєї п’ятирічної каденції. Далі його діяльність буде жорстко підпорядкована графіку виборчої кампанії задля перемоги на президентських виборах у Франції у квітні 2022 року.