Фінська компанія розробила опріснювач морської води для Африки на сонячних батареях

12.10.2021 08:32   -

Компанія наголошує на цілковитій безпеці для екології нової розробки.

Фінська компанія Solar Water Solutions (SWS) після кількох років досліджень почала етап тестування «екологічно чистої» системи опріснення морської води на базі сонячної енергії. За заявою виробника, в процесі обробки не використовуються акумулятори або хімікати, а експлуатаційні витрати близькі до нуля, – повідомляє invesdor.

Частка прісної води на Землі складає всього 3%, і понад 700 млн чоловік регулярно відчувають проблеми з доступом до неї. Будівництво очисної інфраструктури не тільки обходиться дорого, але і часто шкодить довкіллю.

Solar Water Solutions (SWS), фінська компанія з технології водопостачання, настільки ж близька до того, що зможе запропонувати світові по суті необмежену кількість прісної води завдяки її унікальній технології з нульовими викидами, нульовою експлуатаційною вартістю та незабруднюючою технологією опріснення.

Тепер він розгортається завдяки підтримці голландської групи менеджерів з кліматичних фондів у окрузі Кітуї, Кенія, в рамках довгострокової мети забезпечити водою 400 000 сільських кенійців до 2023 року.

презентація sws

Solar Water Solutions отримала підтримку кліматичного фонду FM і поставила вже 200 подібних установок в округ Кітуї в Кенії. Вони конвертують від 4000 до 7000 літрів чистої води на годину з морської або 10 000 літрів з солонуватої.

«Завдяки співпраці з CFM і округом Кітуї ми можемо зробити революційний прорив у доступі до безпечної води в сільській місцевості Кенії. Цей проект знаменує прорив в інфраструктурі водопостачання на базі сонячної енергії», – каже Антті Похьйола, генеральний директор Solar Water Solutions.

В основі технології лежить удосконалений метод зворотного осмосу. Молекули води проходять через напівпроникні мембрани в циліндричних резервуарах з адаптивними сопловими клапанами, а зовнішній тиск забезпечується енергією від сонячних елементів.

З мінусів – переривчастий характер роботи, який залежить від світлового дня, і відходи морської солі. Поки що їх не навчилися грамотно утилізувати і відправляють назад в океан.

Вартість установки з 37 сонячними панелями і продуктивністю в 750 літрів на годину оцінюється в $20 000-30 000.

Нагадаємо, завод Evraz у США завдяки потужній сонячній батареї за $285 млн випускатиме «чисту» сталь.