Фільм про українську матір, яка змінює світ під час війни, здобуває нагороди в Нью-Йорку

29.05.2021 08:53   -

Український фільм “Мати Апостолів” режисера Зази Буадзе отримав три нагороди 10-го Нью-Йоркського міжнародного кінофестивалю. Серед майже 900 заявок до участі в конкурсній програмі було відібрано 100 картин із 43 країн світу.

Фільм заснований на історіях жінок, чиї сини воювали за Україну в 2014 році. Під час війни, коли Україна втрачає найдорожче – життя своїх дітей – фільм “Мати апостолів” став фільмом-зверненням до кожної матері українського воїна та до архетипу матері взагалі. 

Фільм отримав нагороди в номінаціях Найкращий повнометражний фільм, Найкраща жіноча роль (Наталія Половинка) і Найкращий сценарій (Ратха Макеенкова, Заза Буадзе), – повідомляє Держкіно.

За сюжетом, Софія дізнається, що літак її сина збитий і вирушає в небезпечну подорож, повну несподіванок і небезпечних пригод. Заради порятунку сина матері доведеться вступити в запеклу боротьбу з ворогами. На цьому нелегкому шляху зі звичайної жінки, яка навіть не здогадується, на що здатна, вона перетворюється на Мати, яка втішає і рятує навіть пропащі душі.

“У пошуках сина-льотчика, чий літак було збито над окупованими територіями, мати опиняється в абсолютно чужому та агресивному світі, де все пронизане ненавистю, болем та стражданнями. У цьому пеклі вона не тільки шукає сина. Вона, маючи в серці велику любов і милосердний характер, змінює всіх, кого зустрічає на своєму шляху. Її відчай та біль відроджуються у вічному материнському дусі землі, який повертає синів додому живими чи мертвими.”

Головні ролі в фільмі виконали Наталія Половинка, Богдан Бенюк, Олександр Пожарський. Режисер-постановник – Заза Буадзе, сценарій – Ратха Макеєнкова, Заза Буадзе, оператор-постановник – Олександр Земляний, продюсер – Дмитро Овечкін.

Стрічку створено кінокомпанією Студія “Золоте Руно” за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, промокампанія картини відбулася за підтримки Держкіно.