Фільм “Ігрень” – темна історія психіатричної лікарні у Дніпрі

30.08.2020 17:12   -

Суспільне у Дніпрі презентує фільм “Ігрень” про каральну психіатрію за часів радянського союзу, – розповідає на сторінці facebook Суспільне.

Фільм розповідає про маловідому діяльність лікарняних закладів, які використовували за совєцьких часів для боротьби з дисидентами та іншими громадянами, які могли виявляти незадоволення будь-якими аспектами життя в СССР. Якщо за Сталінських часів це було масове знищення або ув’язнення в Гулагах, то за пізнього совєцького союзу, вже не застосовували таких масових репресій, але продовжили виявляти незгодних та ламати їх за допомогою психіатрії.

История города: как появилась всем известная Игрень (Фото)

Героєм фільму став вчитель географії, дисидент Василь Сірий. Його голос можете чути у відео. За “інакодумство” та незгоду із політикою радянської влади він більше 13 років пробув на примусовому психіатричному лікуванні з діагнозом “вялотекущая шизофрения”. Близько 35 разів йому вводили препарат сульфазин – суміш суспензії сірки з маслом. Це викликало біль, судоми та конвульсії. Василь Сірий пройшов тортури та знущання. Проте після звільнення з лікарні продовжив займатися активною громадською діяльністю. Заснував та очолив Дніпропетровське товариство політв’язнів та репресованих. Допоміг відкрити осередки товариства й у інших регіонах України.