Проєкт децентралізації не пройшов етапу громадського обговорення

15.01.2020 11:11   -
Автор:

У своєму акаунті у Фейсбук мер Дніпра Борис Філатов однозначно негативно висловився про внесений у Верховну Раду Проєкт змін до Конституції в питаннях децентралізації.
“Буквально сейчас парламент собирается голосовать за так называемую “децентрализацию”. Категорически против все местное самоуправление, мэры, Европейский союз, наши немецкие и канадские партнеры. Непрозрачно, в нарушении прав территориальных громад, без широкого общественного обсуждения, “слуги народа” хотят перекроить Конституцию”, – зазначає в дописі Борис Філатов.
Нагадаємо, що шостий президент України пропонує змінити систему територіально-адміністративного поділу країни за концепцією, яка впроваджувалася у 2015 році.

Він пропонує прибрати кількість областей та їхні назви з Конституції та залишити формулювання “області та Автономна республіка Крим”. Проте пропадуть спеціальні статуси Києва і Севастополя.
Найнижчою ланкою місцевого самоврядування стане громада. Вони утворюватимуть округи, які замінять райони, а області залишаться без змін.
Вертикаль влади у районних та обласних Держадміністраціях трохи зміниться. Їх і надалі обиратимуть з власними виконавчими органами, проте голови окружних та обласних рад займатимуть посади не більше року.
Також Володимир Зеленський пропонує призначати префектів замість голів адміністрацій.
Днепр. Главное