Філатов – перший кандидат в мери Дніпра

19.09.2020 09:13   -

Чинного міського голову Дніпра Бориса Філатова зареєстровано кандидатом на посаду міського голови Дніпра, – повідомляє Укрінформ із посиланням на Дніпровську міську виборчу комісію.

“Філатов став першим зареєстрованим кандидатом на посаду міського голови. Кандидатом на міського голову його висунули під час конференції політичної партії “Пропозиція” у Дніпрі”, – зазначили в комісії.

Рішення про реєстрацію було одноголосним.

Окрім Філатова, про ймовірне балотування на посаду міського голови Дніпра раніше заявляло кілька потенційних кандидатів, зокрема головлікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко від «Слуги народу» та заступник голови облради Мгер Куюмчян від ВО «Батьківщина».

Претенденти на крісло мера Дніпра: повний список

На думку РБК таким може бути список реальних претендентів на посаду мера Дніпра:

  • Борис Філатов – діючий мер Дніпра, балотується вдруге. Висуває свою кандидатуру від партії “Пропозиція”. У 2015 році брав участь у виборах від партії “УКРОП”, переміг у другому турі з 52,31% голосів. До обрання – нардеп Верховної ради VIII скликання.
  • Олександр Вілкул – йде на вибори 2020 на Дніпрі з “Блоком “Українська перспектива” (офційно ще не підтвердив своє висунення в мери). Брав участь в боротьбі за крісло міського голови на минулих виборах від “Опозиційного блоку”, програв Філатову. Голова Дніпропетровської ОДА в 2010-2012 рр, віце-прем’єр (2012-2014 рр).
  • Сергій Риженко – кандидат від “Слуги народу”, депутат обласної ради, головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні. У 2010 – 2011 рр – голова Державної санітарно-епідеміологічної служби.
  • Ігор Куліченко – балотується від політсили “Наш край”. Обіймав посаду міського голови Дніпра з 2000 по 2014 рік, переобирався тричі. Екс-президент Асоціації міст України.
  • Сергій Нікітін – представник “Опозиційної платформи – За життя” на майбутніх виборах. Юрист, депутат міської ради, голова фракції “За життя”, керівник Дніпровської партійної організації ОПЗЖ.
  • Загід Краснов – лідер громадської організації “Громадська сила”. Підприємець, громадський активіст. Депутат міської ради Дніпра з 2015 року, член комісії міськради з питань етики, материнства і партнерських відносин.

Суспільне підготувало досьє на першого зареєстрованого кандидата, де можна окрім біографії ще й дізнатися про майно та скандали.

Погляди та скандали

Наприкінці 2018 року заявив про вихід з партії «УКРОП».

Улітку 2020 було заявлено про створення партії «Пропозиція», співзасновником якої став Філатов. У Дніпровській раді сформували фракцію цієї політсили. Наразі до неї входить 26 депутатів.

Майно та активи

Відповідно до декларації за 2019 рік, Борис Філатов та його дружина є власниками двох квартир у Дніпрі (279,6 і 824,5 кв. м), квартири в Києві (212,5 кв. м), будинків в Підгородному (1395,1 кв. м) та в Орлівщині (462,4 кв. м), кількох земельних ділянок у Дніпрі, а також низки нежитлових приміщень і паркомісць.

Окрім того, Філатов задекларував три годинники, колекцію японського мистецтва, низку ювелірних виробів та предметів одягу, колекційні авто – DeLorean 1981 року виготовлення й Toyota 1963 року виготовлення, а також мотоцикл з коляскою BMW 1961 року.

У власності Бориса Філатова також 8 легкових автомобілів різних марок, 2 мотоцикли, 2 водні транспортні засоби й один повітряний. Крім того, він володіє цінними паперами 6 фірм.

За 2019 рік Філатов отримав понад 560 тис. грн зарплати, а також понад 1 млн грн доходу від надання в оренду свого майна.

Готівкою має майже 2 млн грн та 1 млн дол. США, ще понад 15 тис. грн – на банківських рахунках.

А ось така біографія першого кандидата і чинного мера Бориса Філатова на сайті Дніпровської міськради:

Громадський діяч і правозахисник, народний депутат України VIII скликання, успішний підприємець, журналіст, меценат.

Народився 7 березня 1972 року у Дніпрі у родині педагогів. Закінчив Дніпровський державний університет, має історичну та юридичну освіти. У 1997 році захистив дисертацію, ставши наймолодшим кандидатом юридичних наук в Україні.

З 1996 року розпочав адвокатську діяльність, неодноразово потрапляв до рейтингу «ТОП-10 найкращих адвокатів України», викладав у кількох вишах. Протягом 2005-2014 років працював журналістом, у 2005-2010 роках на 9 каналі вів популярну у місті авторську передачу розслідувань «Губернські хроніки».

У 2014 році став віце-губернатором Дніпропетровської області у складі команди Ігоря Коломойського, займався питаннями внутрішньої політики регіону. Переміг на парламентських виборах в одномандатному окрузі № 27 (Дніпро). Очолював Спеціальну контрольну комісію ВРУ з питань приватизації, працював у Комітеті з питань правової політики та правосуддя та груп міжпарламентських зв’язків з США, КНР, Великобританією, Японією тощо. У вересні 2015 року став кандидатом на пост міського голови Дніпра. 15 листопада переміг, набравши 52,31% голосів виборців.
До обрання на посаду міського голови зв’язків з комерційними та не комерційними організаціями не мав.

Одружений, виховує доньку. Мешкає у Дніпрі.

Нагороди:

Звання «Заслужений журналіст України» (2008), орден Почаївської ікони Божої Матері (2009), відзнака «За особисті заслуги перед УПЦ» (2010), орден «За заслуги» III ступеня (2014).