Філатов на відкритті виставки до 30-ї річниці возз’єднання Німеччини: «Ми побачимо і падіння стіни на Донбасі»

06.08.2021 17:15   -
Автор:

У Дніпрі відкрили виставку, присвячену 30-річному ювілею возз’єднання Німеччини. Це 20 стендів зі світлинами, що ілюструють перебіг історичних подій у країні після падіння Берлінського муру. Експозиція розділена бетонними блоками, на які скопіювали деякі графіті, що були на тогочасній стіні; нанесені також і сучасні малюнки.

Проєкт «Злам на Сході. Життя змінюється» організовано за сприяння Посольства Федеративної Республіки Німеччина і Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина у Донецьку з офісом у Дніпрі, а також Українським інститутом національної пам’яті та за підтримки мерії Дніпра.

«Ця виставка про те, як падала Берлінська стіна. Цьогоріч виповнюється вже 60 років від моменту, як почали її будувати. Ті переломи в Німеччині мали наслідки для Східної Європи. Зокрема і України. І цього року ми відзначаємо тридцятиріччя української незалежності», – сказала Генеральна консулка Федеративної Республіки Німеччина Таня Байєр. 

Представлені світлини показують як позитивні, так і суперечливі моменти становлення об’єднаної Німеччини. Начальник Південно-Східного відділу Українського інституту національної пам’яті Ігор Кочергін вбачає схожість історичних, суспільно-політичних і соціокультурних німецьких сюжетів із українськими реаліями. Зокрема, зображені в експозиції ностальгічні спогади про так звані східні булочки, які вважали кращими за здобу Західної Німеччини. 

«Це ознайомлення з Німеччиною, з якою у нас тісні контакти. Тут можна зрозуміти і себе, свою країну. Побачити, куди нам треба рухатися. Адже те, що переживають німці останні 32 роки, у дечому переживаємо і ми», – каже пан Кочергін. 

Зі свого боку мер Дніпра Борис Філатов наголосив на символізмі тематики експозиції: «Ця виставка дуже важлива. Берлінський мур був символом – кордоном між цивілізацією і тоталітарними режимами, що паплюжили людські права та свободи. І поступово ця межа зсувається. Сьогодні цей мур розташований на кордоні з нашими окупованими територіями. За 200 кілометрів від нашого славного міста, яке є форпостом вільного світу і становим хребтом української незалежності. І я упевнений – як ми разом із мільйонами німців побачили, як падає Берлінський мур, так само ми побачимо і падіння стіни на Донбасі», – сказав Борис Філатов. 

Експозиція розташовується неподалік фонтана на розі вул. Андрія Фабра та просп. Олександра Поля. Відвідати її дніпряни та гості міста зможуть до 5 вересня. Далі виставка вирушить іншими областями України.